Wonen achter de de dijk

Wonen langs de dijk. Het klinkt romantisch, maar is dat het ook? Vanuit de woonkamer kijkt de familie Jaspers op tegen een hoge grijze keermuur, maar dat deert hen niet. Zij wonen aan de dijk in een woning met een verhaal. Het gezin voelt zich er helemaal thuis.
Het huis, dat dateert uit 1931, is maar liefst twee verdiepingen gezakt, zo vertelt Frank Jaspers. Het is bijna niet te geloven, maar oude foto’s zijn het bewijs. Ooit lag de woning zelfs nog iets hoger dan de dijk. Dat komt door de mijnwerkers van vroeger. Die haalden steenkool uit de grond en lieten de gangen daarna instorten. Daardoor zijn er veel grondverzakkingen geweest. De verzakking was het ergst tussen 1954 en 1966, toen is het huis maar liefst een verdieping gezakt. Dat betekent een verzakking van twintig centimeter per jaar. Dat is werkelijk onvoorstelbaar.

De woning behoort qua bouwstijl tot de Amsterdamse stijl van de jaren dertig. Het huis oogt zeer expressionistisch. Er zijn in de omgeving meerdere woningen in die stijl te vinden. Er moet in de jaren dertig van de vorige eeuw een architect in de buurt gewoond hebben die gespecialiseerd was in die stijl. Toen het huis te koop stond, kreeg Frank ook de geschiedenis van het huis te horen. ‘Toen wist ik meteen dat dit de woning was die ik wilde. Ik had ondertussen al besloten om mijn architectenbureau in Eisden te vestigen, omdat ik een uitdaging zag in het oude mijnverleden van het dorp.’

Het oude huis, vroeger een schipperscafé geweest, was echter in zeer slechte staatvolledig onderkomen. ‘De woning was onbewoonbaar verklaard. Het werd gebruikt als kraakpand. Er was heel wat werk aan de winkel om er iets leefbaars van te maken. Maar daar heeft Frank zijn architectenoog hem geholpen.

Het resultaat mag er zijn:

Bekijk meer foto’s en het complete verhaal achter de woning op nieuwsblad.be.

Lees ook:Droogte-alarm! Waterschappen nemen maatregelen
Lees ook:Zin in de zomer
Lees ook:Sportzaal werd appartement
Lees ook:Reddingsboei: Stichting van de Bouw
Lees ook:Gaat Kourtney Kardashian’s Scott Disick huizen opknappen?

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Wonen achter de de dijk

  1. Woningontruiming

    Helemaal mee eens!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>