Het hart van het huis: de woonkeuken

Als we terug gaan in de tijd, is er altijd maar één ruimte geweest in huis waar alles werd gedaan. De oude Grieken, de Romeinen en zelfs in de industriële revolutie.  Alleen rijke mensen hadden een aparte keuken, de rest woonde, kookte, at en sliep in één ruimte. Met de stijgende welvaart werd de keuken een zelfstandige ruimte. Vaak klein, oncomfortabel en koud, maar toch een kamer op zich.

In de laatste jaren is  de keuken echter uitgegroeid tot het absolute centrum in het huis. Mensen huren vaak iemand in die keukenadvies kan geven. Die de perfecte keuken voor ze ontwerpt. De woonkeuken is gewoon heel erg populair, en voor bepaalde mensen is de keuken zelfs belangrijker geworden dan de woonkamer. Van alles wordt hier gedaan, niet alleen gekookt, ook lekker gepraat, televisie gekeken, wat gedronken en natuurlijk lekker gegeten.

Nu maken we  een zichtbare ontwikkeling door.  Al heel lang is het zo dat de keuken de leukste plek is tijdens een huisfeestje. Vanaf ongeveer de jaren zestig, werden vaak de keuken en de woonkamer een grote open ruimte.  Nu hoeft de keuken niet meer in open verbinding te staan met de woonkamer, maar het moet wel een leefruimte op zich zijn. Een woonkeuken. Hoe groter, hoe beter en levendiger.

Veel bergruimte is ook een vereiste, want koken is voor veel mensen een hobby geworden. Zelfs de hardwerkende man houdt tegenwoordig van koken en waar mannen zijn, daar worden de nieuwste snufjes aangeschaft.  (Een goed voorbeeld is mijn eigen man ). Een messenset, een keukenmachine, een professionele citruspers, hij wil het allemaal hebben. Wat de apparatuur betreft is er nog steeds een enorme vraag naar fornuizen, die niet groot genoeg kunnen zijn. Waar de nieuwste spullen zijn, daar zijn ook de nieuwste ideeën, die worden uitgeprobeerd en geproefd tijdens: jaja, een feest in het hart van het huis: de woonkeuken.

Hoe ziet jouw keuken eruit? Heb je die laten ontwerpen of zat die al in je huis?

Lees ook:Binnenkijken bij… Petra van Breda
Lees ook:Er is weer Plundra! bij Ikea!
Lees ook:Binnenkijken bij… Jildou haar jaren ’30 huis
Lees ook:Dat dezelfde ruimte er zo verschillend uit kan zien (2)
Lees ook:Tegels in je interieur

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>