Designklassieker: Arco Booglamp van Castiglioni voor Flos

Achille Castiglioni was een geniale uitvinder en designer van werelds formaat. Hij vond dat bij zijn ontwerpen altijd de vorm de innerlijke logica van de voorwerpen moet volgen (form follows function). Een van zijn bekendste ontwerpen is de Arco booglamp die op dit moment wordt geproduceerd door lichtfabrikant Flos.

In 1962 ontwierp hij samen met zijn broer Pier Giacomo de booglamp Arco. Zijn inspiratie voor de booglamp kreeg hij door gewone straatlantaarns op straat. De Arco is een extravagante lamp die vooral opvalt vanwege zijn enorme afmeting. De lamp heeft een aluminium telescoopboog waardoor de hoogte van de kap verstelbaar is. De lamp is in totaal 232 cm hoog en is ontworpen voor de hoge plafonds van die tijd. Meet daarom altijd eerst de hoogte van je plafond op of de lamp wel in de ruimte past. Het is een hoge lamp die ook wat lucht om zich heen nodig heeft, daarom komt deze lamp het beste tot zijn recht in ruimtes met een hoog plafond. De lamp heeft verder een zware voet van bijna 65 kg carara marmer als contragewicht.

Tegenwoordig zijn booglampen weer helemaal hip en zie je ze in alle vormen en maten terug komen. Niet alleen in de retro interieurs, maar ook in moderne design interieurs komt de booglamp goed tot zijn recht. Al deze booglampen zijn geïnspireerd op de Arco, ook zijn er veel replica’s te koop van deze lamp. Een originele lamp van Flos kost nieuw rond de 1800,-. Daarom worden er op internet veel namaak lampen verkocht, dus let er goed op of je wel een echte koopt. Wil je minder geld uitgeven? Kijk dan bijvoorbeeld op marktplaats voor een tweedehands exemplaar.

Lees ook:Fotograaf deelt 10 tips voor mooie interieurfoto’s
Lees ook:10x bijzondere plafonds
Lees ook:Lotek lamp nu ook in het zwart te koop!
Lees ook:Looksoflat van Ingo Maurer
Lees ook:Zoete lamp van designer

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Designklassieker: Arco Booglamp van Castiglioni voor Flos

 1. Mitchel

  Even een korte aanvulling. Het origineel is 2.50m hoog. De replica’s hebben vaak niet deze hoogte. Wij hebben zelf de lamp naar 2.35m gebracht voor mensen met een lager plafond.

  Het marmer van de originele is in wit verkrijgbaar, en als je heel goed zoekt ook in zwart. Maar dit zijn limited edition Flos booglampen. (In het jaar 2000 zijn er 2000 uitgegeven).

  Kijk inderdaad uit met imitatie booglampen, ook al zie je het vaak niet direct er zit veeeeel verschil in kwaliteit in de replica booglampen.

    /   Reply  / 
 2. Lodewijk

  Ik vind het een bijzonder toffe lamp, de voet moet ik alleen aan wennen.. het hele marmer staat me niet aan.

    /   Reply  / 
 3. Ralph

  Wat ik zo mooi vind aan het origineel is de kap. Deze heeft een prachtige glanzende kap. Het marmer vind ik ook minder mooi. Maar dat is weer typisch Italiaan, kwestie van smaak.

    /   Reply  / 
 4. Kim

  Enkele keren heb ik deze lamp ook wel eens gezien met een voet van zwart marmer maar weet eigenlijk niet of dit ook een origineel ontwerp van Castiglioni is geweest. Blijft een tijdloze pracht lamp die bijna in elk interieur past.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>