Hoe kom je van mieren af?

Gisteren stond ik op een (zeldzaam) droog moment in de tuin en ontdekte een grote hoop zand. Ik dacht dat mijn zoon het uit de tuin had gehaald, dus pakte ik een schep om het terug te scheppen. Ik zette het ijzer in de berg, en op dat moment krioelden honderden, misschien wel duizenden (rode) mieren om mijn voeten. Chips! (Of eigenlijk de oneetbare variant daarvan, maar peuter stond ernaast, dus beter van niet.) Hoe kom ik nu weer van deze mieren af? Gelukkig zag ik een uurtje daarna, als geroepen, een persbericht voorbij komen met het antwoord op mijn vraag. Omdat ik denk dat er meer mensen last van mieren hebben deze zomer, deel ik de informatie graag met jullie.

Het schijnt dat mieren zoeken naar etenswaren. Suiker, zoetigheid, een verdwaalde broodkruimel op de grond… Laten we ze dat maar eens afleren! Hoe? Nou… zo:

1. Creëer een fysieke barrière

Zorg ervoor dat het de mieren niet lukt bij je eten kunnen komen. Versper ze letterlijk de weg! Controleer de muren en kozijnen op barsten, vooral rond kelderramen. Dicht zelfs de kleinste gaatjes en kieren, met bijvoorbeeld siliconenkit. Als je een hor hebt, is het belangrijk dat deze perféct past en dus geen (kleine) ruimte open laat.

2. Creëer een ‘culturele barrière’

Een culturele barrière wil zeggen dat je tuin en het gebied rond je huis zo ongastvrij mogelijk moet zijn voor insecten. Klinkt ingewikkelder dan het is: met het verwijderen van losse (bak)stenen, bladafval en ander materiaal dat goede schuilplaatsen biedt voor mieren, kom je al een heel eind. Bewaar je buiten je konijnenvoer of ander huisdier-eten? Zorg dan dat dat in afgesloten containers zit. Ruim etensresten direct op!

3. Creëer een chemische barrière

Voor een nog effectievere ‘anti-mieren- strategie’, kun je ook chemische middelen inzetten. Er zijn verschillende gemakkelijke en effectieve producten beschikbaar. Zoals de mierenspray van Bayer Garden. Die spuit je op kieren, naden en schuilplaatsen van de insecten, waarna je vier tot zes weken geen last meer hebt!

Let wel op dat je bij het schoonmaken de behandelde plekken overslaat, anders gaat de werking van het product verloren. Naast de spray kun je ook korrels gebruiken, zoals het Piron Mierenmiddel. Deze korrels strooi je in de nestingangen en in de naden en kieren waar de mieren lopen. De mieren eten hiervan en geven het middel door binnen de gehele mierenkolonie. De meeste mieren zullen dood gaan binnenin het nest. Het mierennest is dan na zeven tot veertien dagen uitgeroeid. Je ziet het: je moet er iets voor doen, maar daarna kun je genieten van een miervrije zomer.  (Als de zomer zich nog laat zien in Nederland….)

Lees ook:Waan je in een vogelparadijs
Lees ook:Zo creëer je een kindvriendelijke tuin met volop vermaak
Lees ook:Blog Action Day is vandaag
Lees ook:DIY tafeldecoratie voor de herfst
Lees ook:Last-Minute Weekend-Tip: We Love Ibiza Fair

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Hoe kom je van mieren af?

 1. Femme

  Jij ook al? Bedankt voor de goede tips!

    /   Reply  / 
 2. Tuinkasten

  Great You have a very nice webdesign here on your page i like it very much and have add your blog to my favorites

    /   Reply  / 
 3. woning huren amsterdam

  Ik heb er op het moment ook weer flink last van. De lok dozen lijken wel niet te helpen. Ik denk dat ik dit maar een ga proberen.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>