Woontrend uitgelicht: Oost & West

Oost & West. Gaat dat samen? Ja! Zegt het perscentrum wonen. Zij noemde de vierde trend voor de zomer 2011 zo. Nederlanders leerden van de Chinezen hoe we Delfts Blauw moesten maken. De oorsprong van Italiaanse pasta ligt in het oosten en zonder de Japanners zouden we geen sushi kennen. We waarderen het verre oosten, en daarom is het zo populair in de nieuwste interieurtrends.

Indigo blauw, origami-vormen, symmetrie en orde. Dat zijn de trefwoorden voor de ‘Oost & West’ trend.

De vorm van meubilair lijkt geïnspireerd op origami-vouwwerk. Daarnaast is het contrast tussen glanzend en mat belangrijk: hoogglans meubelen, combineren goed met matte oppervlakken met een keramiek-achtige huid. In combinatie met de kleuren indigo blauw, zwart, wit en rood, gestileerde bloempatronen en materialen als bamboe en donkere houtsoorten is de Oosterse sfeer een feit.

Indigo blauw is hot! We zien de kleur terug in de nieuwe interieurcollecties en daardoor ook in het moderne interieur. In Aziatische landen wordt indigo al eeuwenlang als kleurstof gebruikt. Vooral in stoffencollecties wordt de kleur nu veel toegepast, waarbij ook ikatmotieven en batiks erg belangrijk zijn.

De specifieke esthetiek die voortkomt uit de symmetrie en orde in met name de traditionele Japanse interieurs, is van invloed op de Westerse vormgeving. De wellness industrie heeft wat dit betreft bijzonder veel inspiratie opgedaan in Japan. Denk aan het gebruik van natuurlijke materialen als bamboe, hout, steen en water, het laag bij de grond loungen met lage tafels, krukjes, zitkussens, pouffes, plat geweven matten en het gebruik van panelen of room dividers in het interieur.

Haal je wierook ook maar uit de kast. Het gebruik ervan is weer helemaal hip. Net als huisparfums trouwens. Thee drinkje volgens oosters ritueel en fijn porseleinen servies.

Meubelen van lichtgewicht silhouet en structuur zorgen voor een ‘licht’ interieur dat rust uitstraalt. De verfijnde vormgeving van het Verre Oosten is terug te vinden op talloze terreinen: van nieuwe meubels en stoffen tot lampen en accessoires. Dit resulteert in een Oosterse sfeer die niet alleen mooi is maar ook vredig en ‘zen’!

Bekijk ook de shopping-tips in de stijl van Oost en West.

Bron: perscentrum wonen.

Lees ook:Oost & West in 5 stappen
Lees ook:Woontrends van deze zomer
Lees ook:Rainbow Romance
Lees ook:Woontrend uitgelicht: Rust & Romantiek
Lees ook:Rust en Romantiek in 5 stappen

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Woontrend uitgelicht: Oost & West

  1. Hanglampen

    Zowieso is er globalisering dus oost en west moet ook in de woonkamer kunnen! Leuk stukje, wat mij erg opvalt is juist dat je door het combineren van de twee stijlen (West – comfort) En (Oost rustgeving) een enorm leuk effect krijgt.

      /   Reply  / 
  2. Lisa

    Word er bijna helemaal zen van. Vind vooral het gebruik van bamboe en indigo in Aziatisch interieur erg stijlvol en leuk.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>