Woontrend: Opvallende en uitgesproken vloerkleden

Moroso Kortrijk

Zoals we op de beurs in Kortrijk ook al zagen zijn mooie vloekleden weer helemaal hot. Zeker in deze tijd van het jaar zijn we weer bezig met het interieur klaar te maken voor de winter en wat heeft nou een beter effect als een mooi nieuw vloerkleed in huis? Met een vloerkleed geef je direct meer kleur aan je interieur en kan je de sfeer in de ruimte  beïnvloeden.

Vloerkleden mogen steeds meer gezien worden en zijn een ontwerp op zich. Voorheen was een vloerkleed een gewoonte, iets wat gewoon bij een zithoek hoorde, maar waar verder niet al te veel aandacht aan werd besteedt. Het waren vaak kleden met een korte pool in onopvallende kleuren. Daar is in de laatste jaren heel wat verandering in gekomen. Tegenwoordig zien we een heleboel verschillende vloerkleden met verschillende poolhoogtes, kleuren, materialen en prints.

Shabby vloerkleden

In de afgelopen jaren zagen we steeds meer langere poolhoogtes in het interieur verschijnen. Denk hierbij aan de shabby vloekleden van o.a. Kymo. Deze kleden geven je interieur een luxe italiaanse uitstraling. Ze zijn gemaakt van polyester en worden in steeds meer variaties verkocht. Deze vloerkleden kan je in iedere gewenste kleur en afmeting kopen al dan niet met een dunne draad erdoor en in verschillende hoogtes en kwaliteiten. Het voordeel van deze kleden zijn dat ze antistatisch zijn gemaakt en zijn te gebruiken door mensen die allergisch zijn voor wollen vloerkleden.

Kymo vloerkleed

Wollen vloerkleden

Vooral in de winter zijn dikke wollen kleden een aanwinst voor je interieur. Deze kleden hebben vaak meer natuurlijke tinten, maar worden tegenwoordig in steeds meer kleuren aangeboden. Het wollen kleed heeft al lang niet meer het geitenwollen sokken imago, omdat er zijn een heleboel hippe uitvoeringen op de markt zijn zoals kleden met grote noppen, patatjes of andere grove vormen. Ook is het wollen vloerkleed een mooi antwoord op de vraag naar duurzame materialen voor het interieur. Het voordeel van een wollen kleed is dat wol van zichzelf een laagje lanoline heeft wat een vuilafstotende werking heeft. Mocht je een vloeistof op je karpet knoeien, dan blijft dit op de wol liggen waardoor je het makkelijker kunt reinigen. Let wel op dat je geen chemische middelen gebruikt om vlekken uit je wollen vloerkleed te halen. Hiermee verwijder je ook het laagje lanoline en trekt het kleed juist meer vuil aan.

I.C.E. wollen vloerkleed

 

Buitenlandse invloeden

De afgelopen tijd zien we ook steeds meer buitenlandse invloeden terug in het interieur. Daarbij passen ook mooie kelim vloerkleden. Een originele kelim is een dun kleed dat met de hand is geweven en is het vroegste kleed dat bekend is in de tapijtkunst, het heeft een Oosterse oorsprong. Tegenwoordig zie je veel variaties op de originele kelims, maar de basisprincipes blijven hetzelfde. De kleden hebben meestal  mooie geometrische vormen. Het voordeel van een kelim is dat je hem ook onder de eethoek kunt gebruiken, aangezien het kleed plat is en geen poolhoogte heeft. Daarnaast is het kleed aan twee kanten te gebruiken, omdat het patroon aan beide kanten gelijk is.

Een nieuwe trend zijn oude Perzische tapijten die in een nieuw jasje gestoken zijn. Hierbij krijgen de karpetten een nieuwe kleurwassing of worden er stukken van oude kleden aan elkaar gemaakt en krijgen een nieuw kleurtje of een nieuwe print. Hierdoor krijg je hele kleurrijke en hippe vloerkleden.

Prints

Kleur komt steeds meer terug in het interieur en dit zie je ook in de vloerkleden. Niet meer alleen in uni vloerkleden, maar juist in vloerkleden met mooie prints en grote afbeeldingen. Zowel vloerkleden met retro en grafische prints als kleden met gedetailleerde afbeeldingen van bijvoorbeeld bloemen en gezichten.

Formaat

Als je hebt besloten om een nieuwe vloerkleed te gaan kopen, laat je dan goed adviseren. Aangezien veel vloerkleden tegenwoordig op maat gemaakt kunnen worden is het belangrijk dat je de juiste afmeting bepaalt. Een goed hulpmiddel hierbij is een stapel oude kranten. Leg de kranten op de plaats waar je het vloerkleed neer zou leggen en bepaal zo de juiste afmeting. Je kan er voor kiezen om het kleed tegen de poten van de bank of fauteuil aan te leggen of om je meubels op het kleed te plaatsen. Dit laatste zie je veel terug in luxe Italiaanse interieurs. Bedenk dus goed welk effect je met een kleed wilt bereiken voordat je kiest voor de afmeting en het materiaal.

Lees ook:Oktober woonmaand
Lees ook:Ontwerp zelf een uniek kleurrijk kleed
Lees ook:10x Adembemende Vloerkleden
Lees ook:From Turkey with love
Lees ook:Vorm & Structuur in 5 stappen

1 Reacties // Reageer

One thought on “Woontrend: Opvallende en uitgesproken vloerkleden

  1. vloerbedekking reinigen

    Leuke vloerkleden zeg! Wel is het erg belangrijk dat de wollen vloerkleed goed wordt gereinigd, anders blijven de vlekken duidelijk zichtbaar en dat is jammer, want het ligt echt o zo lekker

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>