Het beste haardhout voor uw tuinhaard

227-openhaardhout-gigantDoor middel van een haard in je tuin verleng je de zomer en kun je langer van de tuin genieten. Een tuinhaard biedt immers warmte en gezelligheid. Wat is er heerlijker dan lekker in de vlammen te staren en nog even te genieten van het buitenleven?

Tuinhaarden zijn er in alle soorten en maten, van verschillende materialen, bijvoorbeeld staal, rvs of steen; voor ieder budget en smaak is er wel een goed exemplaar te vinden. Het hangt helemaal af van hoe intensief je hem wilt gebruiken en welk budget er beschikbaar is.

Een belangrijk punt bij het buiten hout stoken, is welk openhaardhout je het beste kan gebruiken. Je wilt natuurlijk in de vlammen staren en niet in de rook zitten. Niet geschikt om in je buitenkachel te stoken is nat hout of vers hout, bewerkt hout (geverfd, gebeitst of geïmpregneerd), papier of ander afval. Niet alleen is dat erg slecht voor je eigen gezondheid en het milieu, maar ook de relatie met je buren wordt er niet beter op.

Welk openhaardhout is dan wel geschikt? Alle soorten schoon en droog hout om te stoken en aanmaakhout om je vuur mee te beginnen. Omdat je een tuinhaard meestal maar vrij kort aan hebt is het handig om een zachte houtsoort als elzenhout of berkenhout te gebruiken. Wil je langer dan een paar uur je tuinhaard gebruiken? Dan kun je kiezen voor een hardere houtsoort als essen of eiken. Dat brandt langzaam, maar geeft een prachtig vlammenspel.

Geen reacties // Reageer