Dat brandt: essenhout, eikenhout en berkenhout voor in de haard

228-openhaardhout-gigant

De herfst is er weer; kortere dagen, koudere lucht en af en toe al de bekende geur van brandende haarden. En straks in de wintertijd zal er alleen nog maar meer gestookt worden. Wat betreft een houtkachel volstaat elk type hout en misschien ga je er ook vanuit dat alle houtsoorten wel goed zijn om in de openhaard te leggen. Er zijn echter bepaalde soorten hout die in het bijzonder geschikt zijn om te gebruiken en die warmte geven en, niet te vergeten, dat aangename knisperende geluid maken. Je zit zeker weten goed met de houtsoorten essenhout, eikenhout en berkenhout. Deze zijn (goed gedroogd) verkrijgbaar bij www.openhaardhout-gigant.nl

Essenhout

Voor een groot model haard (of kachel) is essenhout uitstekend. Het brandt langzaam (dus lang!), geeft veel warmte af, maar weinig rook en vonken. Dit hout heeft naast een fraaie structuur ook vaak een mooie lichtgele of gevlamde bruingele kleur. De vlammen zijn een waar spektakel om naar te kijken!

Eikenhout

Eikenhout is ook perfect haardhout te noemen door zijn lange brandtijd en zijn warme vlammen die jou en de kamer goed warm houden. Ook zorgt het voor genoeg geknisper, niet teveel rook en is er geen sprake van spattend vuur. Deze geelbruinige houtsoort heeft de eigenzinnigheid van de natuur in zich en brengt hoe dan ook een warme atmosfeer in huis!

Berkenhout

Opvallend aan berkenhout is wel de sierlijke witte schors en daarnaast ook de behoorlijke warmte die deze afgeeft en de uitstekende brandbaarheid. De schors kan goed gebruikt worden bij het aanmaken van het vuur en net als bij de twee andere houtsoorten: weinig rook en geen spatten. Bij kleinere haarden en kachels beslist de juiste keuze!

Geen reacties // Reageer