Jouw woning duurzamer in 5 stappen

Het milieu heeft onze hulp nodig; we verbruiken met z’n alleen veel te veel energie. En dat terwijl je met wat kleine aanpassingen in je woning al een stuk duurzamer en milieuvriendelijker kan leven. Hoe? Lees en leer…

woning-duurzamer

Geen stand-by voor elektronica!

‘Stand by’ is een slaaptoestand, waarbij het lijkt alsof het apparaat uit staat, maar waarbij continu stroom wordt verbruikt. Vaak brandt in de stand by-stand een lampje op het voorpaneel van het apparaat. Zo’n 12% (!) van het gemiddelde Nederlandse stroomverbruik is afkomstig van stand-by apparaten. Veel hè? Vanzelfsprekend is het stand-by hebben van je tv, wasmachine en dvd-recorder onnodig belastend voor het milieu. Daarnaast kost het je ook nog eens 12% teveel. Niet meer doen!

Douchelimiet

Heb je een groot gezin? Vooral dan kan het afspreken van een douchelimiet een forse energiebesparing verzorgen. Spreek bijvoorbeeld met het gezin af dat iedereen maximaal 6 minuten mag douchen. Het is nóg milieubewuster om ook nog eens allemaal direct na elkaar te douchen. Zo hoeft de ketel niet meerdere keren telkens opnieuw aan te slaan wat je een hoop energieverbruik scheelt.

LED-verlichting in plaats van halogeenverlichting.

Sinds 2012 heeft de EU de verkoop van gloeilampen aan particulieren verboden. Vanaf 2018 gaat hetzelfde gebeuren met halogeenverlichting. En dat is niet voor niets natuurlijk. Halogeenverlichting gebruik 20 tot 40% meer energie dan bijvoorbeeld LED-verlichting. Bovendien gaan led lampen ook nog eens makkelijk 10 keer (!) zo lang mee als halogeenlampen. Een halogeenlamp brandt zo’n 3500 uur, en een LED lamp gaat gerust 40.000 uur mee.

Ons advies: ben verstandig en schaf gewoon alvast LED lampen aan zodra je halogeenverlichting het vanaf nu begeeft. Vanaf 2018 moet je immers toch overstappen, dus waarom ben je niet gewoon wat sneller? Goed voor het milieu én de portemonnee!

Zonnepanelen

Heb je wat meer budget en wil je slim en verstandig investeren? Dan raden we je aan om zonnepanelen eens te overwegen. Wil je weten of je recht hebt op subsidie voor zonnepanelen? Of vraag je je af na hoeveel jaren zonnepanelen zichzelf hebben terugbetaald? Lees dan alles op allesoverzonnepanelen.nl.

Was zo licht mogelijk!

Eén van de absolute grootverbruikers van stroom in huis, is je wasmachine. Het kan daarom vele euro’s per maand schelen én veel milieuvriendelijker zijn om licht te wassen. Dat betekent; was niet te lang en niet te heet. En laten we eerlijk zijn; hoe vies is onze kleding anno 2016 nu echt nog..?

Geen reacties // Reageer