Op vakantie: tips om inbraak te voorkomen

In het zuiden van het land zijn de vakanties al begonnen, en de komende weken gaan de regio’s Midden en Noord ook. Op de valreep nog wat tips om inbraak te voorkomen. Zorg dat het huis er bewoond uit blijft zien, geen stapels post zichtbaar achter de voordeur, verlichting die automatisch aanschakelt. Goed hang- en sluitwerk, ook voor de achterdeur, klapraampjes en de balkondeur. Het dakraam is misschien wel de zwakste plek bij veel huizen. Dat zijn een paar hoofdlijnen. Hier volgen tal van gedetailleerde tips en handige links.Moderne techniek maakt het verleidelijk om aan te geven dat je met vakantie bent. Voicemail, antwoordapparaten en natuurlijk de automatische reply voor e-mail. Maar eigenlijk is dat net zo dom als een briefje achter het raam van de voordeur.
Probeer met de ogen van een inbreker naar je huis te kijken. Soms ligt er materiaal waardoor het extra gemakkelijk wordt binnen te komen. Denk daarbij aan een ladder, vuilcontainer of spullen die je kunt stapelen om zo een opstapje te maken om gemakkelijk hogerop te komen.
Goede buren of familieleden zijn onmisbaar om een oogje in het zeil te houden. Ze kunnen de post weghalen en de plantjes water geven. Lijkt te simpel, maar er zijn nog steeds mensen die tijdens hun vakantie alle planten uit de vensterbank weghalen.  
Verstop in huis niet op geijkte plaatsen waardevolle voorwerpen. Dus niet in de linnenkast tussen de lakens, maar zeker ook niet in de koelkast of vriezer. Ergens verdekt een kluisje inbouwen maakt het voor een inbreker een stuk lastiger om zijn slag te slaan. Probeer ook te bedenken aan welke zaken je het meest gehecht bent en breng die in ieder geval in veiligheid. Dat kunnen bijvoorbeeld ook digitaal opgeslagen foto's zijn. Maak een backup en berg die goed op.
Dan is er ook nog de zogeheten sleuteldiscipline. Als een inbreker via het (dak)raam binnenkomt moet niet de sleutel van de voordeur voor het grijpen liggen (laat staan in het slot zitten). En de sleutels van de (tweede) auto die voor de deur staat ook niet.
Zorg voor een goede verzekering, waarbij de waarde van de inboedel juist is geschat. Dikwijls is een standaardwaarde van circa 100.000 euro gedekt. Maar wie een bijzondere verzameling heeft (denk aan kunst, klokken, munten, postzegels, sieraden, zilverwerk) en daardoor boven dat bedrag uitkomt, is onderverzekerd. Bij diefstal wordt er dan naar rato minder schade uitbetaald. Dubbele pech!    
Hier zijn een paar handige links:
*Tips van beveiligingsbedrijven
*De politie in Zeeland heeft een inbraaktest met tips.
*Op de website van het Politiekeurmerk Veilig Wonen is heel veel informatie te vinden over het beveiligen van een woning.
*De website 123Inbraakcheck heeft een commerciële achtergrond, maar dat neemt niet weg dat er veel tips en goede links te vinden zijn.

Lees ook:Video: tips voor sjabloneren
Lees ook:Inbrekers discrimineren niet
Lees ook:Tips preventie inbraak tijdens vakantie
Lees ook:Tijd voor vakantie! Tijd voor inbraak?
Lees ook:3 tips om over na te denken bij het duurzaam verbouwen van je woning!

1 Reacties // Reageer

One thought on “Op vakantie: tips om inbraak te voorkomen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>