Den Haag werkt aan schonere lucht, maar… windmolens in de stad?

Den Haag krijgt windmolens. In de stad. Althans, als het aan de gemeente ligt. Nog dit jaar moeten er verspreid over de stad dertig tot vijftig klein windmolens komen. Iedere molen zou vier huishoudens van energie moeten voorzien.

Door meer schone energie moet de luchtkwaliteit in de stad verbeteren. Om het project van de grond te krijgen is 200.000 euro vrijgemaakt. Daarnaast wil de gemeente een beroep doen op subsidiepotjes en bedrijven. De bedoeling is dat de windmolens mooi worden vormgegeven en goed passen bij de directe omgeving. Dat zou bijvoorbeeld kunnen zijn: bij rotondes of hoge gebouwen.

Het is een mooi initiatief. Vind ik. De gemeente moest nodig iets doen tegen de beroerde luchtkwaliteit van bijvoorbeeld de beruchte Veerkades. En aldus geschiedt. Maar als je bedenkt hoeveel weerstand windmolens in het vrije veld al opwekken… Wat zou er dan wel niet gebeuren met die felle goedgebekte Hagenezen? Die gaan luid protesteren, op zijn minst. Denk ik. En verder, planschadeverzoeken indienen, WOZ-bewaarprocedures starten… Vermoed ik.

De gemeente haalt zich veel arbeidsintensieve ellende op de hals. En ik denk dat ze dat zelf ook wel weten. Dus verdienen ze daar des te meer lof dat ze zo'n project een serieuze kans willen geven. Vind ik.

Lees ook:Den Haag wordt weer een beetje schoner
Lees ook:Gemeente Amsterdam stapt over op groene stroom
Lees ook:Een soort Ruigoord in de Flevopolder
Lees ook:Bouwprojecten en milieuregels
Lees ook:Overlast van windmolens? Subsidie innen!

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Den Haag werkt aan schonere lucht, maar… windmolens in de stad?

 1. Hans vd B

  Een beetje Haagse Harrie gaat volledig over de zeik. Het milieu is leuk, maar niet pal voor zijn deur :-)

    /   Reply  / 
 2. Gerard

  het gaat om zogenoemde tyrby’s. dat zijn kleine windmolen die op daken van kantoren enzo staan. elke turby is goed voor 4 huishoudens stroom. plaatje bij artikel is dus erg misleidend

    /   Reply  / 
 3. Sanne

  Dan moet de wet houder het ook over tyrby’s hebben en niet over windemolens. En laat ons es een link naar zo’n plaatje zien dan.

    /   Reply  / 
 4. Arend

  Die dingen heten turby’s. Ik had er ook nog nooit over gehoord. Maar hier http://www.turby.nl/ is een plaatje. Slagroomkloppers in de stad? Geef mij dan maar een windmolen.

    /   Reply  / 
 5. Henk Daalder

  De Haag wil ook windmolens langs de A4, en dat kan ook best. Het is ook ca 10 keer goedkoper dan veel kleine windmolens in de stad.
  Alleen als kleine windmolens op hoge gebouwen staan, wekken ze lekker wat stroom op.
  Daar is de Turby eigenlijk ook voor ontworpen.

  Maat alleen Turby’s is gewoon niet genoeg.
  Grote windmolens zijn ook nodig, niet alleen langs de Haagse A4, maar verder naar het zuiden, door het dunbevolkte Delfland.
  Kijk daar eens goed rond. Het is een polder, het water in de sloot staat tot aan de rand.
  Dat gebied gaat straks verloren aan de zeespiegelstijging. Het is een deel van ons land dat gewoon zal verdwijnen.
  Met heel veel Windmolens, is daar wellicht nog wat aan te doen. Snel overschakelen op duurzame, CO2 arme energie is dan het goedkoopst. Windmolens dus, die op een mooie manier in het landschap zijn ontworpen.
  Door omwonenden.
  Het kan op het Windparken wiki.
  Eigenlijk is het gewoon mogelijk met bestaande techniek, grote windmolens, alle stroom CO2 vrij en duurzaam op te wekken.
  Er zijn 6000 windmolens van 3MW nodig om alle in Nederland verbruikte stroom op te wekken.
  Op het windparken wiki zijn al ontwerpen voor ca 1500 daarvan. Ze wachten op verbetervoorstellen. En omwonenden kunnen een stukje van een windmolen claimen om hun eigen stroom op te wekken.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>