Kruk Sahara van Chris Ruhe

Kruk Sahara is een prachtige kruk ontworpen door Chris Ruhe. De kruk is oorspronkelijk ontworpen als opdracht op het HMC te Amsterdam. Hij kreeg de opdracht een meubel te ontwerpen met een ronde vorm. Chris Ruhe wilde de flexibiliteit van hout laten zien en is daarmee gaan experimenteren. De kruk is opgebouwd uit een groot aantal houten ringen. Deze zijn allemaal in een bepaalde vorm gestoomd en daarna op elkaar gelijmd. Een erg tijdrovende klus! Door de vorm van de ringen ontstaat er vering en flexibiliteit in de kruk en hierdoor beweegt hij met je lichaam mee. Hij is daardoor goed als bureaustoel te gebruiken of fijn voor mensen die moeilijk stil kunnen zitten.

In een paar jaar tijd heeft Chris Ruhe de kruk geperfectioneerd en is de kruk tegenwoordig in verschillende uitvoeringen leverbaar. Het was in de eerste instantie niet de bedoeling om de kruk echt te gaan verkopen door het arbeidsintensieve proces. Ondertussen heeft Chris een Duits fabriekje gevonden die heel mooi hout kan buigen en die hier veel beter gereedschap voor heeft dan hijzelf. De Sahara kruk wordt gemaakt van mooie Nederlandse houtsoorten waar soms een leuk verhaal aan zit, zo heeft hij bijvoorbeeld gebruik gemaakt van hout van een appelboom die moest wijken voor de Betuwelijn. Verder maakt hij onder andere gebruik van beuken en iepen. Voor het zitvlak kan je ook verschillende materialen kiezen, of je kan het laten bekleden met leer. Er zijn totaal 2 hoogtes van de kruk.Op dit moment wordt de kruk alleen nog in hout geproduceerd, maar waarschijnlijk komt er volgend voorjaar een variant van kunststof op de markt in verschillende kleuren.

Ben je benieuwd geworden naar de kruk en wil je hem zelf een keer uitproberen? Je mag altijd op afspraak een keer langskomen op de werkplaats van Chris of je kan hem binnenkort bezoeken op de Dutch Design Week in Eindhoven van 23 tm 31 oktober 2010.

Bron: www.chrisruhe.nl

Lees ook:10x hippe krukjes
Lees ook:Ken je klassiekers # 6 – Egg Chair van Arne Jacobsen
Lees ook:Bijzondere boekenkast
Lees ook:Nendo maakt chocoladelounge voor Maison&Objet 2015
Lees ook:Hebben: een stamtafel

1 Reacties // Reageer

One thought on “Kruk Sahara van Chris Ruhe

  1. Dinja

    Ik ben sinds dit schooljaar een studente op het HMC en in het studiecentrum staat deze kruk ook.
    En hij zit heerlijk!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>