Design Meubel, echt of namaak?

In een eerdere post ging het over de Wassily van Marcel Breuer, een Bauhaus klassieker die nog steeds gemaakt wordt door de firma Knoll. Buiten het feit dat £849.99 veel is voor een stoel (toch dik meer dan duizend euro), doet deze site met namaak er geen moeite voor om te verbloemen dat het geen échte Charles Eames is. Een Charles Eames die in de originele uitvoering van Vitra toch wel het vijfvoudige kost.

En ook de Wassily is er te koop, voor 225 pond. Maar hoe kun je nu zien dat het namaak is? Daar heeft nu de leverancier van de echte een oplossing voor.

Er wordt uitgelegd waraan je een echte kunt herkennen. Dat bestaat voornamelijk uit (later?) toegevoegde authenticiteitskenmerken als een ingestanste handtekening en een certificaat van echtheid.

Maar ja, ook de namaak is wat dat betreft niet gek, want daar wordt ook weer van nagemaakt. Zij waarschuwen dus tegen goedkope imitaties uit China, die van inferieure kwaliteit zouden zijn.

Lastig hoor, waar gaat het nou eigenlijk om? Het gaat om de efficitentie van productie, om wat je de maker gunt. Twee aspecten spelen een rol. De kosten die een fabrikant als Vitra maakt om een aura om zichzelf heen te creeren staan wellicht niet meer in verhouding tot het product zelf. En aan de andere kant: echte kwaliteit heeft nu eenmaal een bepaalde prijs.

Als de copyrightwetgeving net zou bestaan dan zou ik zelf waarschijnlijk voor de goede namaak kiezen. Maar daar zou ik wel eisen aan stellen. Gewoon kijken of het leer mooi is, goed genaaid, de vulling niet te slap, het chroom goed afgewerkt. Zitten er rafelrandjes rondom inslagdoppen? Oogt het kunsstof goedkoop? Dan niet doen.

En anders? Als jij het niet kunt zien kan iemand anders het ook niet. Tik maar eens "Bauhaus" in op Marktplaats.

 

 

Lees ook:Ken je klassiekers #2 – Eames Plastic Armchair
Lees ook:Vitra zet Eames eruit
Lees ook:Designklassieker: Eames Lounge Chair & Ottoman
Lees ook:Nieuwe serie: Design klassieker – Wassily stoel van Marcel Breuer
Lees ook:Klassieke Hopsak-stof van Vitra wordt onder handen genomen

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Design Meubel, echt of namaak?

 1. Fayaaaaa

  Een originele van Vitra of Knoll is natuurlijk wel waardevaster, maar met alle replica’s wordt de keuze inderdaad steeds lastiger.

  Ik moet wel zeggen dat de klassieke designs niet beu raak!

  Groetjes,

  Faya

    /   Reply  / 
 2. Tim Okken Design

  Bovenstaand artikel benadrukt terecht dat het nog altijd je eigen het belangrijkst is. Als jij je er goed bij voelt dan moet je het vooral aanschaffen. En zeg nou zelf, als je een eetkamertafel wilt vullen met Eames stoelen, dan ga je toch liever met het gezin nog twee keer op vakantie van het geld dat je bespaart met een reproductie?

    /   Reply  / 
 3. Lawrence @ odesi.nl

  Goed om over na te denken, niet alleen voor de consument maar ook voor merken/fabrikanten van designmeubels.

  Ook al zijn onze designs nog geen klassiekers te noemen, worden deze al wel nagemaakt en goedkoper aangeboden. Dit is zeer spijtig en oneerlijk maar helaas soms weinig aan te doen.

  Het is aan de fabrikanten van het origineel om de hogere prijs te rechtvaardigen met verschil in kwaliteit (blijven verbeteren). Als het prijsverschil in verhouding is met het kwaliteitsverschil kiezen de meeste mensen toch graag voor het origineel.

  leuke website trouwens waar ze uitleggen hoe het origineel te herkennen!

    /   Reply  / 
 4. J Pieters

  Nog steeds actueel. Namaak design is nog steeds een grote markt. Bij Meuboek zien wij dat mensen tegenwoordig liever goedkopere meubels kopen die erg op een design meubel lijken dan dat ze de real deal kopen. Wij voorzien voor de toekomst dat de markt in namaak meubelen alleen maar gaat groeien.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>