Niet ingrijpen op de huizenmarkt

Uitzieken, dat lijkt me eigenlijk het allerbeste. Natuurlijk wil Bouwend Nederland-Brinkman, de blunderende bestuursvoorzitter, dat niet aan de kamer vertellen. Hij wil liever dat de kamer direct ingrijpt. En dan niet om consumenten te helpen, maar vanwege de instortende bouwmarkt… En de bestaande woningvoorraad dan, die kan toch baat hebben bij een inzakkende productie? Daar trekt de vraag namelijk van aan. Maar nee:

Verkopers voelen de pijn
De stemming onder verkopers is somber. Ruim 42% wil liever nog een jaar wachten met verkoop. Zij signaleren waardedalingen, oplopende verkooptermijnen en een beduidend zwakkere onderhandelingspositie. Meer dan de helft (52%) voorziet of ondervindt problemen in het verkoopproces en ruim 37% vreest een waardedaling van de woning. Bijna 30% van de woonconsumenten denkt daarnaast ook rekening te moeten houden met een waardedaling in de beleggingsportefeuille. De verslechterde economische situatie werkt dus duidelijk door in de eigen financiële situatie

Maar als ik de twee nou eens bij elkaar pak, samen met de vraagopwekkend lage hypotheekrente, dan valt het dus allemaal wel mee. Gemeenten, eigenaren en bouwers, die de afgelopen jaren behoorlijk hebben geprofiteerd, moeten een veer laten, en de woningen die er zijn worden wat betaalbaarder ten opzichte van het gemiddelde inkomen. Verkopende burgemeesters worden wel geraakt, net als andere huiseigenaren, maar zeg nou zelf, we hebben de afgelopen jaren ook wel erg geboft met de waardeontwikkeling.

Dus, als het kabinet al ingrijpt, dan is het om de gemeenten te helpen de grondprijs hoog te houden en door nieuwe woningbouw de kas te spekken.

Lees ook:Column: Hilarisch ‘actieplan’ woningbouw van Vogelaar
Lees ook:Man heeft niks te vertellen over het interieur
Lees ook:Gemeenten bepalen OZB voortaan zelf
Lees ook:Permanent wonen in een vakantiehuisje mag niet. Maar het gebeurt wel
Lees ook:Op het platteland wordt te weinig gebouwd voor jongeren

1 Reacties // Reageer

One thought on “Niet ingrijpen op de huizenmarkt

 1. Thijs

  Vertrouwen
  Vrijwel niemand koopt op dit moment een huis voordat de huidige woning is verkocht. Dit uit vrees voor (langdurige) dubbele lasten. Ook banken vestrekken liever geen nieuwe hypotheken voordat de bestaande woning is verkocht. Resultaat: kopers wachten op kopers, iedereen wacht op iedereen.
  Makelaars, verhuizers en (ver)bouwers wachten op hun beurt daar weer op. Maar ook de fiscus loopt op basis van 27% krimp het laatste kwartaal een kleine 500 miljoen euro aan overdrachtsbelasting mis.
  Voor de huidige huizenbezitter is dit alles vestzak-broekzak. Immers, met dat de huidige woning minder opbrengt is ook de volgende woning minder duur. En blijft voorlopig even zitten waar die zit.
  Dat de prijzen dalen heeft dus meer te maken met huizenbezitters die bereid zijn met minder opbrengst genoegen te nemen (of moeten nemen).
  De sleutel tot het vlottrekken van de woningmarkt zijn de starters. Immers, zij hoeven niet te wachten tot hun huidige woning is verkocht.
  Een tijdelijke -al dan niet fiscale- duw in de rug aan die groep levert niet allen de staat, maar vooral de economie een geweldige impuls op.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>