Een verkopende makelaar is nooit onafhankelijk

Er stond vorige week een heel nuttig berichtje in het AD. Je las er zo overheen, zo kort was het. Maar omdat het ging om een handig weetje dat first-time huizenkopers veel kan schelen in de portemonnee, hier nog even de strekking. De bottom-line is: een makelaar die een huis in de verkoop heeft, is géén onafhankelijke partij!

Volgens de NVM nemen te weinig mensen een aankoopmakelaar in de arm. Duh, de NVM is ook geen onafhankelijke partij. Natúúrlijk zeggen ze dat! Hoe meer klanten voor de aangesloten leden hoe beter. Dat lijkt mij in ieder geval. Maar. Daarnaast hebben ze ook wel een puntje.

Er zijn namelijk nog altijd mensen die denken dat de makelaar van de verkopende partij ook de belangen van de koper behartigt. Maar niets is minder waar: de verkopende partij betaalt die makelaar namelijk. En wie betaalt, bepaalt.

Als dit geen nieuws voor je was en je voelt je op je gemak op de koophuizenmarkt, je houdt je kop erbij en je kent de procedures. Ach, dan red je het vast wel zonder aankoopmakelaar bij de huizenjacht. Maar is dat niet het geval, dan kan een aankoopmakelaar je een hoop geld en slapeloze nachten besparen. Uit cijfers van de NVM blijkt dat het verschil tussen vraag- en verkoopprijs dit eerste kwartaal 3,2% bedroeg. Volgens een behoudend rekensommetje van het AD zou een aankoopmakelaar 7500 euro van de vraagprijs af moeten kunnen krijgen. Dat is de moeite wel waard, natuurlijk.

Er is overigens ook een tussenoplossing: een deelopdracht. Dat zou mijn persoonlijke voorkeur hebben, ware het niet dat mijn lief daar niet over peinst. Die houdt niet van makelaars – en daar berust ik in. Want de discussie die anders zou volgen, die vind ik dan weer niet de moeite waard.

Lees ook:Monument kopen? Dan mag er weinig en moet er veel
Lees ook:Interieur in de koekjesfabriek
Lees ook:Geluidshinder van Schiphol is een communicatieprobleem
Lees ook:Wat is eigenlijk een starter?
Lees ook:Erfpacht in Nieuw-Sloten: jij een beetje meer dan hij

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Een verkopende makelaar is nooit onafhankelijk

 1. MJ

  Een huis zoeken en vinden? Dat zou ik nog wel kunnen geloof ik. Mijn deelopdracht zou voor het onderhandelen zijn. Ik ben niet zakelijk genoeg voor handjeklap :-)

    /   Reply  / 
 2. Willem

  Volgens mij is het best aannemelijk dat een makelaar die de hele dag niets anders doet dan huizen kopen en verkopen, het in de onderhandeling een procentje beter doet dan de koper zelf. Dan heb je zijn kostprijs er al uit. Doet ie het beter dan één procentje beter, dan ga je dus al winst maken…

    /   Reply  / 
 3. Pingback: Een verkopende makelaar is nooit onafhankelijk | Wonen - - Informatie over emigreren naar Duitsland – bouwen, kopen, financieren, verzekeren, en vastgoedbeleggen in Duitsland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>