Tweedehands klassieke stoel razend populair

Tweedehands design stoelen en meubels van bekende ontwerpers als W.H. Gispen, Charles & Ray Eames, Wim Rietveld of Mart Stam zijn sterk in opmars in Nederland. Steeds meer liefhebbers nemen zo’n opgeknapte klassieker in huis, zo merkt restauratieatelier en meubelwinkel De Machinekamer in Zaandam. Vanuit heel Nederland komen klanten naar de nieuwe locatie van De Machinekamer in de voormalige Bruynzeelhallen voor een originele buisframe stoel van Gispen, een zigzagstoel van Rietveld, een rope edge fauteuil van Eames of de beroemde slaapbank van Martin Visser.

De Machinekamer koopt deze stoelen en meubels in via veilingen, internet, kringloopwinkels en rommelmarkten, knapt ze op en verkoopt ze voor een prijs die meestal ver onder de nieuwwaarde ligt. Soms zijn vier oude stoelen nodig om één nieuwe te reconstrueren. “Bij auto’s heb je klassieke oldtimers en datzelfde heb je ook bij stoelen en meubels. Onze klanten zijn echte liefhebbers en komen vanuit het hele land naar ons toe. Vanuit Zwolle tot Maastricht. Vanuit Groningen tot Rotterdam. Dit soort stoelen kun je nu eenmaal niet bij de winkel om de hoek kopen. ” vertelt Rick Vroling van De Machinekamer. Zijn zakenpartner Olger Blasé komt uit een familie van interieurontwerpers en is helemaal verknocht aan dit soort klassieke meubels. Samen startten ze in 2006 hun winkel en atelier in het Noord-Hollandse Wognum. De zaak groeide en vorig jaar verhuisde de Machinekamer naar het voormalige Bruynzeelcomplex in Zaanstad.

Tegenwoordig gaan er via de winkel en de nieuwe webshop 20 tot 25 procent meer tweedehands design meubels naar een nieuwe eigenaar dan voorheen. Daar zitten ook handelaren bij die de klassiekers weer doorverkopen in Amerika, Duitsland, België en andere Europese landen. Soms tot in Japan toe. Via de webshop is het zelfs mogelijk stoelen en meubels naar eigen wens te laten bekleden en stofferen. Vroling: “Of het door de crisis komt of door de hang naar duurzaamheid weet ik niet. Maar dit soort klassiekers zijn een echte trend aan het worden. Wij geven deze meubels een tweede of derde leven. Het is doodzonde om stoelen van bekende ontwerpers weg te gooien. Ook tweedehands gaan ze nog jaren mee en daar maken we veel mensen blij mee.”

Volgens Vroling sluit de verhuizing naar het Bruynzeelcomplex aan bij de duurzaamheidsgedachte. Ook die monumentale fabrieken uit 1920 begonnen de afgelopen jaren na een grootscheepse verbouwing aan een tweede leven. De Machinekamer is gehuisvest in de voormalige bedrijfsgarage. De werkplaats is tegenwoordig open, zodat bezoekers van de winkel door een glazen wand het hele proces van demontage, restauratie en montage kunnen zien.

Meer informatie: www.demachinekamer.nl

Lees ook:Nationale kringloopdag
Lees ook:Pop-up shop Leiden: Kleedvermaak
Lees ook:Bijzondere samenwerking Spoor 38 en stylist Judith de Klijn
Lees ook:Ikea opent tweedehands marktplaats
Lees ook:Goedkoop design kopen op interieur veilingen en dagaanbiedingen.

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>