Crisismaatregelen: Eigen woningforfait hoger, aftrek lager

De kop is eraf. De lijst van Gerritse, het “Overzicht mogelijke houdbaarheidsmaatregelen’ is openbaar gelekt. En ook voor de woonconsument, althans de huizenbezitter, is er nieuws. Slecht nieuws.

Als je huis meer waard was dan veel, zeg boven een miljoen euro, dan had je de bui vast al zien hangen: de beperking van de hypotheekrenteaftrek die komt er aan. Dat scheelt behoorlijk in de portemonnaie, ik voorspel dan ook dat de prijzen van vrijstaande bungalows aan de Vinkeveense plassen snel zullen dalen.

Maar leuker voor de schatkist, en dus erger voor de gemiddelde huizenbezitter, is het aanpassen van het eigen woningforfait. Voor elke 100.000 euro WOZ-waarde moet je nu al 550 euro bij je jaarinkomen optellen. Dat bedrag gaat waarschijnlijk omhoog, waardoor we dus per saldo allemaal wat meer inkomstenbelasting gaan betalen. Het heet niet “beperken van de hypotheekrenteaftrek”, maar het heeft wel hetzelfde effect.

Zijn er nog leuke kanten aan het verhaal? Nou ja, voor die paar mensen die gebruik maken van de aftrek voor geen of geringe woningschuld. Zij krijgen meer aftrek, waardoor ze per saldo niets hoeven te betalen. Of gaat het kabinet daar ook aan morrelen?

De echte pijn: bij mensen met een hoge overwaarde, die de hypotheek wel kunnen betalen, maar geen hypotheek meer zouden krijgen op het huidige prijsniveau. Zij worden namelijk beschouwd als vermogend, en ook zo behandeld, maar hun geld zit vast in het huis. En als zij allemaal moeten gaan verkopen dan gaat de huizenprijs natuurlijk snel naar beneden.

De grote schande: Huurders blijven buiten schot. Vooral “scheefwoners” profiteren meer dan zou mogen van het subsidieren van huurwoningen door de overheid en woningbouwcorporaties. Particulier heeft het geen enkele zin om op dit moment je huis te verhuren voor een tarief dat in de woningbouwmarkt normaal is. En dus zijn er twee markten: een gesubsidieerde en een niet gesubsidieerde, met een paar honderd miljoen belastinggeld ertussen.

Lees ook:Vreemde stap kabinet verbijstert corporaties
Lees ook:Jazeker! De Vereniging Eigen Huis!
Lees ook:Hypotheekrenteaftrek moet verdwijnen
Lees ook:Gemeente Utrecht wil huisjesmelkers ontmoedigen
Lees ook:Superheffing voor smerige auto’s in Londen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>