Designklassieker: Eames Lounge Chair & Ottoman

Ik zal op dit wonen blog regelmatig artikelen plaatsen over design klassiekers en bekende ontwerpers. Vandaag zal ik de Lounge Chair van Eames behandelen.

Charles en Ray Eames waren het droomechtpaar van Amerikaans design. Het waren niet alleen succesvolle fotografen, filmmakers en architecten, maar ook zeer getalenteerde meubelontwerpers. De eerste gevormde multiplex stoel genaamd LCW (Lounge Chair Wood) van Charles, samen met Eero Saarinen werd ontworpen voor de wedstrijd Organic Design In Home Furnishings in 1940. Deze stoel was gelijk een succes. Door de vernieuwende technieken en materialen die het echtpaar gebruikte, waren ze een inspiratie voor een hele generatie designers en ontwerpers. De fabrikant Herman Miller nam als eerste meubels van het echtpaar op in zijn collectie. De betekenis van hun werk was zo groot dat het Museum of Modern Art (MoMA) in 1946 een speciale tentoonstelling aan hen wijdde.

Één van de hoogtepunten van de meubelcollectie van het echtpaar is de Lounge Chair en Ottoman (model 670 en 671) die in 1956 tot stand kwam. Het ontwerpproces duurde enkele jaren. In 1950 wilde Charles een moderne tegenhanger van de Engelse Club Chair maken voor zijn goede vriend Billy Wilder. In tegenstelling tot de vorige Eames ontwerpen kreeg deze fauteuil zachte kussens van dik leer. Deze prachtige fauteuil werd door Herman Miller op de markt gebracht en groeide uit tot een statussymbool. Het smelt ultiem comfort en samen met de beste materialen van zeer hoge kwaliteit. De originele Lounge Chair was gemaakt van donker fineer en zwart leder, maar al snel werden er ook lichtere versies op de markt gebracht. De nieuwste variant is zelfs gemaakt van wit gepigmenteerd notenfineer en wit leer op een aluminium voet. Deze uitvoering is helemaal aangepast aan de lichtere inrichtingen van tegenwoordig.

De fauteuil bestaat uit 3 schalen van gevormd multiplex met afneembare leren hoezen. De vulling is gemaakt van koudschuim (vroeger dons). Je kan kiezen voor verschillende soorten fineer en verschillende kleuren leer. De afmetingen van de fauteuil zijn 84 cm x 85-91cm x 84 cm. Omdat de mensen nu gemiddeld 10 cm langer zijn als vroeger kan je tegenwoordig kiezen uit twee verschillende formaten.

In Nederland worden de Eames Lounge Chair en Ottoman alleen geproduceerd door Vitra. Veel mensen gaan ook op zoek naar een tweedehands model, omdat de prijs voor deze set nog steeds erg hoog is. Als je een tweedehands fauteuil gaat kopen, let er dan op dat het niet om een reproductie gaat. Er zijn een heleboel neppe Lounge Chairs van slechte kwaliteit in omloop en er zijn verschillende websites die deze ook aanbieden. Als je een echte wilt, dan moet er ergens (meestal aan de onderkant van de fauteuil) een merknaam zijn aangebracht, dus als er Vitra of Herman Miller op staat, dan zit je goed.

Lees ook: Eames Lounge Chair actie verlengd

Bron:

www.Vitra.nl

Lees ook:Eames Lounge Chair actie verlengd
Lees ook:Vitra zet Eames eruit
Lees ook:Ken je klassiekers #2 – Eames Plastic Armchair
Lees ook:Eames: The Architect and the Painter (film over het duo!)
Lees ook:Klassieke Hopsak-stof van Vitra wordt onder handen genomen

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Designklassieker: Eames Lounge Chair & Ottoman

  1. Pingback: Eames Lounge Chair actie verlengd | Wonen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>