Zuiderzeemuseum koopt designbehang Irma Boom

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen heeft het Waddenzeebehang van Irma Boom aangekocht. Het design toont een kleurendiagram van de Nederlandse en Duitse Waddenzee. Het nieuwe collectiestuk is gefinancierd door de Vereniging Vrienden van het museum en is te zien in de tentoonstelling Aanwinsten in het binnenmuseum. Het Zuiderzeemuseum brengt hiermee het verleden, heden en toekomst van het IJsselmeer, Markermeer en Waddengebied onder de aandacht.

Het Waddenzeebehang is onderdeel van de serie Based on nature (2012) en is ontwikkeld in opdracht van designlabel Thomas Eijk. Boom liet zich inspireren door de kleuren van natuurgebieden die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan.

Mooiste plekken ter wereld
In totaal heeft Boom tachtig natuurgebieden bekeken en vertaald in kleurendiagrammen. Deze zijn gebundeld in een boek. De kunstenares hoopt dat lezers de, volgens haar, mooiste plekken ter wereld ervaren zonder daar ook echt te zijn. Meerdere partijen, waaronder Tetterode voor de inkt, Lenoirschuring voor het drukwerk, Hexspoor voor de binding en Alwin van Steijn voor de details, werkten nauwgezet aan het boek. “Het boek ziet er eenvoudig uit, maar het vergt enorm veel tijd en moeite om elke kleur perfect en elke rand precies goed te krijgen”, aldus Boom.

Over Irma Boom
Irma Boom (Lochem, 15 december 1960) is een Nederlandse grafisch ontwerpster, wier werk internationale bekendheid heeft. Behalve boeken, haar voornaamste aandachtsgebied, ontwerpt zij ook huisstijlen, jaarverslagen, kalenders en postzegels. In 1991 begon Boom voor zichzelf en vestigde haar studio, Irma Boom Office, in het centrum van Amsterdam. Haar werk is opgenomen in de vaste collecties van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam en het Museum of Modern Art (MoMA) in New York City. www.irmaboom.nl

Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum richt zich op de cultuur van het voormalige Zuiderzeegebied en het huidige en toekomstige IJsselmeergebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen rondom de voormalige Zuiderzee. Hier komt jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in het huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische boten.

Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design.

Lees ook:Verkiezing mooiste kerstboom van 2012
Lees ook:Expositie Hella Jongerius “Misfit” in Boijmans van Beuningen
Lees ook:Droog brengt boek uit: Here, There, Everywhere
Lees ook:Nominaties Museumprijs 2010 bekend.
Lees ook:Filmpjes Woonbeurs Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>