Dynamic Demand brengt stroomverbruik omlaag

Even een stukje overgenomen van de site van het ministerie van EZ, maar in Groot Brittannie zijn er al positieve testresultaten. Wel erg jammer dat de technologie weer gepatenteerd is zodat er iemand schathemeltjerijk aan kan worden.

Wie moet de meeste energie besparen?

  • Het bedrijfsleven (29%)
  • De overheid (43%)
  • De burger (28%)
Loading ... Loading ...
 

 

 

Stel, koelkasten, airconditioners en elektrische verwarmingstoestellen zouden rekening houden met pieken en dalen in capaciteit van het elektriciteitsnet. Ze gebruiken even minder stroom als het elektriciteitsnet zwaar belast wordt, en compenseren dat als de vraag even minder is. Voor hun functie maakt dat waarschijnlijk weinig verschil, maar het zou wel fluctuaties in vraag en aanbod van elektriciteit kunnen opvangen. Dan hoeft er minder kolengestookte reservecapaciteit te draaien, die daar momenteel voor zorgt. Dat scheelt energie, en CO2-uitstoot. Bovendien maakt dat het net stabieler, zodat het beter kan omgaan met een groter aandeel variabele capaciteit in de vorm van bijvoorbeeld zonne-, wind- of getijde-energie.
 
Het Britse bedrijf RLtec, dat de zogenaamde Dynamic Demand technologie heeft gepatenteerd, verwacht hiermee jaarlijks in het Verenigd Koninkrijk 2m ton CO2-uitstoot te kunnen besparen. De technologie bestaat uit software, die continu luistert naar de status van het elektriciteitsnet, en het elektriciteitsverbruik per seconde aanpast afhankelijk van vraag en aanbod. De respons van het systeem is volgens RLtec veel sneller dan die van de reservegeneratoren. De technologie kan in de besturing van nieuwe elektrische apparaten worden ingebouwd, maar ook in bestaande apparatuur.

 

Het werk van RLtec wordt ondersteund door de investeerder Low Carbon Accelerator, die tot doel heeft de groei van bedrijven te versterken met producten die leiden tot een daling van de CO2-uitstoot. Low Carbon Accelerator richt zich vooral op bedrijven in de sectoren schone energie, schonere brandstoffen, energie-efficiëntie en bouw.

RLtec heeft onlangs een contract getekend met het energiebedrijf Npower, om het Dynamic Demand systeem naar de consument te brengen. Het project is goedgekeurd in het kader van het Britse Carbon Emissions Reduction Target (CERT) programma, dat sinds 1 april 2008 van kracht is en energiebedrijven verplicht tot CO2-reductiedoelen in de huishoudsector.

Dr Stephen Mahon, chief investment officer bij Low Carbon Investors en bestuurslid van RLtec, schat de wereldwijde markt voor “demand response” producten op $15 miljard per jaar. Bovendien heeft het elektriciteitsnet in het VK vorig jaar maar liefst £770m uitgegeven om de vraag en aanbod van elektriciteit in balans te houden. Dr Mahon stelt dat grootschalige invoering van de Dynamic Demand technologie elektriciteitsbedrijven in staat zal stellen om optimaal gebruik te maken van hun bestaande capaciteit, en de behoefte aan nieuwe capaciteit zal verkleinen.

Bron
 

 

The Engineer: http://www.theengineer.co.uk/liChannelID/185/Articles/309201/Virtual+power+station.htm
RLtec: www.rltec.com
Npower: http://www.npower.com/web/At_home/index.htm
Low Carbon Accelerator: http://www.lowcarbonaccelerator.com/
The Economist: http://www.economist.com/displaystory.cfm?story_id=11041528

Carbon Emissions Reduction Target (CERT): http://www.defra.gov.uk/environment/climatechange/uk/household/supplier/cert.htm

Lees ook:LEDs change the world
Lees ook:Warmteopslag goed voor het milieu
Lees ook:Leegstand winkels en kantoren toegenomen
Lees ook:Wie doet het licht uit?
Lees ook:De markt is weer gunstig voor huizenverkopers, maar niet overal

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>