Gebouwautomatisering: Kloof tussen bouwers en automatiseerders (en bewoners…)

Er was een congres, Smart Buildings, in Hoevelaken. Op dat congres werd een boel gezegd over automatisering in de bouw, CoBouw meldt: "Nog steeds gaapt een kloof tussen de werelden van de bouw en van de gebouwautomatisering. Veel aanbieders van automatisering weten niet wat ‘bimmen’ is. Architecten en aannemers verdiepen zich nauwelijks in gebouwautomatisering."

Dan gaat het verhaal over standaarden, IP-adressen en Bouw-InformatieModellen (BIM dus). Het is ene bijkans onbegrijpelijk verhaal, waaruit ik uiteindelijk opmaak dat de aannemer de vertaler zal moeten worden van al dat moois naar de klant toe.

Ja, dat zal wel. Het is al verrekte moeilijk om alle nieuwe bouwtechnieken bij te houden, de meeste aannemers werken dus volgens het adagium: schoenmaker, blijf bij je leest. Daardoor duurt het ook zo verrekte lang voordat innovaties doordringen in de bouw.

In mijn eigen huis zit een spouwmuur, gebouwd in 1908 door de toenmalige rijksbouwmeester Vrijman, om te laten zien dat het werkt. En dat doen spouwmuren ook. Het was trouwens niet zijn idee, maar werd al veel eerder toegepast, ook voor isolatiedoeleinden. Toch duurde het nog tot na de oorlog voordat in heel Nederland standaard met spouw werd gebouwd.

Iets dergelijks gaat nu ook met gebouwautomatisering gebeuren. Aannemers gaan in de " U kunt er maar beter niet aan beginnen" modus zitten, en aanbieders vallen na een paar jaar beuken op de muur van onwil uiteindelijk om.

Langzaam zal, vanuit de utiliteitsbouw met zijn geintegreerde ontwerpen geinitieerd, het werkveld tot standaarden komen, en voila, het is 2115 en ook woningen worden geautomatiseerd. Verrekte jammer, want er valt veel energie en comfort te winnen met domotica. Om nog maar te zwijgen van de mogelijkheden om mensen langer in hun eigen huis te laten wonen.

Lees ook:Bouw en Verbouwbeurs november 2008
Lees ook:Mijlpaal/dieptepunt: 7 miljoenste woning
Lees ook:Eigen Huis (Ver)Bouwen + Inrichten 2011
Lees ook:Flitswoningen: ook een mooi initiatief moet je goed regelen
Lees ook:Winactie: vrijkaarten voor beurs Eigen Huis (Ver)Bouwen & Inrichten!

1 Reacties // Reageer

One thought on “Gebouwautomatisering: Kloof tussen bouwers en automatiseerders (en bewoners…)

  1. D

    Dat gebeurde bij mijn huis ook; de aannemer raadde me het af, dus heb het toen niet gedaan. Nu heb ik naderhand toch domotica laten installeren en ben er ongelofelijk blij mee!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>