Huizenprijzen nu echt omlaag volgens CBS

Maar het valt wel mee met de daling. De grafiek hiernaast, overgenomen van CBS, geeft de stijging aan ten opzichte van het jaar ervoor.

Die stijging is nog altijd 2%. Het wordt dus pas echt spannend als de lijn onder de nul zakt, als woningen goedkoper worden dan een jaar ervoor.

Wat wel interessant is is het volume van de transacties.

De afname daar is wel groot, 7% vergeleken met het jaar ervoor. De laagste volumes sinds 2003. Iedereen zit dus af te wachten, en dat is vooral voor de bouwers slecht nieuws.

Iedereen voorzichtig, daar wordt de economie niet groter van. Het geld moet uitgegeven worden om het multipliereffect te bereiken dat een economie doet groeien. En natuurlijk het geloof in een immer doorgroeiende welvaart, maar dat is een andere economische discussie.

Lees ook:Huizenprijzen stijgen
Lees ook:Woningenverkoop in mei omhoog!
Lees ook:Vind maar eens een betaalbaar huis in 2007
Lees ook:Amsterdam bevriest grondprijzen, stijging gemeentelijke belasting?
Lees ook:Prijsafspraken zijn prima!

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Huizenprijzen nu echt omlaag volgens CBS

 1. Ron Mulder

  Het is bijna grappig te zien hoezeer Nederland nog in de ontkenningsfase zit ten aanzien van de op handen zijnde instorting van de woningmarkt. De lage rente van de afgelopen jaren en de ruime normen die door banken werden gehanteerd bij het verstrekken van leningen hebben bijgedragen aan de aanzienlijke stijging van de huizenprijzen. Nederland houdt zich zelf voor de gek door te denken dat de tophypotheek iets anders dan de subprime hypotheek in de U.S. Als de eerste mensen door de verslechterende economische omstandigheden hun huizen moeten verkopen en de banken het lenen moelijker maken (laten we zeggen, een inleg van eigen geld gaan eisen en in plaats van 5-7 keer een jaarinkomen naar 3 tot 4 keer een jaarinkomen gaan voor de berekening van de maximale hypotheek) dan is de enige weg die de huizenprijs nog kan gaan, de weg naar beneden… En laten we eerlijk zijn, dat de economie de eerste tijd niet zal groeien daar is iedereen het wel over eens. En met zoveel banken die praktisch ten onder zijn gegaan (direct of indirect) door het te makkelijk verstrekken van leningen, zullen de overblijvende banken een stuk voorzichtiger zijn met het verstrekken van hypotheken….

    /   Reply  / 
 2. Martin

  Een paar zaken spreken dat tegen Ron. De rente is nog steeds laag, en wordt verlaagd (hoe lang dat goed blijft gaan…) De Banken hebben er geen belang bij om het geld niet uit te lenen, daar verdienen ze immers aan. De Rabobank wil echt het geld wel kwijt in de Nederlandse markt.
  Het volume aan woningen is te laag, dat drijft de prijs op. Er zijn maar weinig mensen die echt m’oeten verkopen in Nederland, daardoor zullen de prijzen niet zo snel dalen.

    /   Reply  / 
 3. hypotheekvormen

  Een tophypotheek is afhankelijk van de executiewaarde.
  Een tophypotheek is een hypotheek van boven de 90 procent van de executiewaarde.
  De bovengrens van een tophypotheek is 125 procent van de executiewaarde. Pas hier wel voor op zeker als de prijzen van de huizenmarkt gaan dalen, dit kan vervelende consequenties hebben voor je hypotheek (banken kunnen moeilijk doen).
  Rob Grotewaal

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>