Spacebox geeft een signaal

Een duidelijk bewijs van de enorme problemen op de woningmarkt zijn de zogeheten Spaceboxen, die overal in het land worden geplaats. Ze dienden aanvankelijk als tijdelijke huisvesting voor studenten, maar worden nu ook ingezet voor starters. Gemeente De Ronde Venen gaat er voor dat doel binnenkort tien plaatsen. Vele honderden, vaak felgekleurde, blokkendozen zijn al te zien in Lelystad, Eindhoven, Amersfoort, Delft, Utrecht, Hilversum en in Vlodrop.

 

Spacebox is ontwikkeld door Holland Composites Industrials in Lelystad en vormgegeven door Mart de Jong van bureau De Vijf uit Rotterdam. Het is een stapelbare, koppelbare prefab wooneenheid van composiet materiaal. Het is lichter, stijver en sterker dan hout. Een standaardmodel weegt 2500 kilo. Woningcorporaties rekenen een huurprijs van rond de 210 euro voor de ruimte van 6,5 bij 3 meter. De servicekosten zijn ongeveer € 95 per maand. Elektra, een snelle internetverbinding en een tv-aansluiting zijn daarbij dikwijls inbegrepen Er zit een keukenblok in met een spoelbak en een elektrische kookplaat. Verder een douche, een toilet en een wastafel.
De Stichting Maharishi European Research University in Vlodrop heeft voor ruim 250 luxere uitvoeringen van de Spacebox gekozen, een gekoppelde versie van 36 vierkante meter. Daardoor is er ruimte voor een badkamer met ligbad.
Holland Composites is alweer bezig met een volgend project, de zogeheten Smartcubes. Dat zijn units van 1,6 bij 2,2 m, gemaakt van composiet, die een keuken, natte cel en slaapplek (bovenop) in één meubel integreren. De unit is helemaal geprefabriceerd. De vijf delen passen door een standaard deur. Het leidingwerk en de techniek van een kamer zijn hierdoor geconcentreerd in één vrijstaand element. In een kantoor in Middelburg en een ziekenhuis in Leiden worden een paar honderd Smartcubes geplaatst.

Lees ook:Lelystad wordt golf/woonparadijs voor 55-plussers
Lees ook:Grootste en duurste penthouse van Nederland verkocht
Lees ook:Drie nieuwe woontorens in Den Haag
Lees ook:Huurder mag doen wat ie wil
Lees ook:Appartementengebouw en villa uit de 3D-printer

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Spacebox geeft een signaal

 1. cherry

  Hello, I am fontys student. I want to rent a spacebox in Eindhoven, but I don’t know how can I find it? Can you help me?
  Cherry

    /   Reply  / 
 2. diana

  hi, i will be coming to eindhoven at the end of january and i am looking for a room to rent. how could i rent a spacebox? if you have any information, please let me know

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>