Wild wonen in de Enschedese wijk Roombeek

Het was wereldnieuws, de ontploffing van de vuurwerkfabriek in de Enschedese wijk Roombeek in mei 2000. Natuurlijk was dat wereldnieuws: 22 doden, 1000 gewonden, 1500 ontheemden en 450 mensen zonder werkplek. De wederopbouw van de wijk is nog in volle gang, maar heet in de de Volkskrant  inmiddels al: ‘een kleine revolutie in de Nederlandse stedenbouw.'

 

Het was allemaal heel delicaat. Roombeek was al een stadsvernieuwingskandidaat voor de vuurwerkfabriek in de lucht vloog. Er lag zelfs al een prachtig ambitieus plan klaar: Groot Roombeek zou het 'grootste binnenstedelijke Vinex-plan van Nederland' worden. Maar dat plan, opgelegd door dezelfde overheid die zo had gefaald de bewoners van de wijk te beschermen, kon natuurlijk niet doorgaan. Er moest eerst weer vertrouwen komen. Er moest aansluiting komen met hoe Roombeek was voor de explosie. Er moest overleg zijn. Met maar liefst 850 geschokte bewoners.

Het resultaat? Wild Wonen op zijn wildst. De helft van alle woningen wordt gebouwd door particulieren, en niet alleen door rijke lieden. Daarbij krijgen ze grote vrijheid om eigen smaak en inzicht te volgen: hypermoderne bouwwerken staan straks broederlijk naast neotraditionele stijlen. Basisgedachte achter de nieuwe wijk is ‘als de hoofdstructuur maar goed is (…) dan kan de bebouwing onbeschroomd divers zijn'. Waarvan acte.

Ik hoop vanuit mijn tenen dat de bewoners zich thuis zullen voelen in hun splinternieuwe wijk. Het is nu bijna zeven jaar geleden. Tijd voor rust in de gelederen.

Lees ook:Te weinig mensen laten zelf een huis bouwen
Lees ook:Haarlem één grote 30-kilometer zone?
Lees ook:Piet Hein Eek ontwerpt ontmoetingsplek voor bewoners
Lees ook:Eerste klimaatneutrale wijk in Nederland
Lees ook:Vuurwerkfabriek aan huis? Je zal er maar naast wonen

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Wild wonen in de Enschedese wijk Roombeek

  1. Pingback: Wild wonen | Jaykaymotors

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>