Welk soort matras past bij jou?

8058Doorsnede_traagschuim_matrasEen nieuwe matras kopen is geen eenvoudige opdracht. De keuzemogelijkheden zijn groot, de materialen hebben erg verschillende kwaliteiten en verschillende lichamen hebben verschillende behoeften. Hieronder geven we tips over waar je zoal op moet letten tijdens je aankoop. Met dank aan Matras aan huis.

1. Lengte

Het lijkt zo vanzelfsprekend dat het vaak vergeten wordt, maar de lengte is bepalend voor een goede matras. Bij gemiddelde lengtes volstaat doorgaans een matras van 200 cm lang. Langere mensen zullen echter graag naar 210 of zelfs 220 cm gaan. De matras is immers het beste zo’n 20 cm langer dan jezelf bent.

2. Gewicht

Je gewicht is een voorname factor bij het bepalen van de hardheid van je matras. Voor lichte mensen (tot 60 kg) kan een harde matras bijvoorbeeld oncomfortabel zijn. De meeste fabrikanten geven hiervoor zelf een aantal richtlijnen. Zij vormen geen wet, maar je doet er toch goed aan deze richtlijnen na te lezen.

3. Houding

Naast lengte en gewicht speelt ook je slaaphouding een voorname rol, met name bij het bepalen van de breedte van je matras. ‘Normale’ posturen kunnen prima slapen op de standaardbreedte van 90 cm.

4. Allergieën

Mensen met een allergie (bijvoorbeeld voor stofmijt) doen er goed aan de certificaten en labels van de verschillende matrassen na te lezen. Voor hen moeten deze certificaten uitdrukkelijk vermelden dat de matras geen schadelijke stoffen bevat en dat ze anti-allergisch is.

5. Lichaamsklachten

Een goede matras kan hulp bieden bij de behandeling van pijnen in de rug, schouders, nek of heupen. Hiervoor zijn die aspecten van belang die de druk op het slapende lichaam verlagen. Naast je eigen houding kan verder ook de hardheid van de matras een rol spelen. Je doet er daarom goed aan deze kwaliteiten zorgvuldig te controleren voor je aankoop.

Nog meer weten over de ideale matras? Surf naar Matras aan huis.

Geen reacties // Reageer