Interieuradvies : Houten jaloezieën op maat

5859Op het eerste zicht lijken houten jaloezieën op maat niet voor elk type huis of kamer weggelegd. Toch zijn er veel manieren waarop zij textuur, warmte en stijl toevoegen aan je levensdecor. Een vijftal tips.

1. Binnen of buiten
Een eerste belangrijke keuze is het type montage. Je kunt houten jaloezieën immers binnen en buiten aanbrengen. Wanneer de diepte van je venster het toelaat, is een binnen montage te kiezen. Het hout speelt dan met name mooi in op lichtere of net donkerdere muurkleuren (al dan niet in hout). Deze installatie is tegelijk ook iets stijlvoller en meer ‘op maat’ dan een buitenmontage.

2. Combineer met zachtheid
Hoewel een houten jaloezie er op zich erg netjes uitziet, kan die netheid ook omslagen in steriliteit. Dit risico bestaat vooral wanneer de ruimte weinig andere stoffen bevat. Een warmer effect wordt dan bijvoorbeeld gecreëerd door de jaloezie te koppelen aan gordijnen of voiles. Die kunnen meteen ook dienst doen als extra isolators.

3. Vergroot je ramen
Tenzij zij opgaan in of complementair zijn met de muurkleuren, kunnen donkere houten jaloezieën kleinere ramen nog kleiner doen lijken. Lichtere, liefst witte jaloezieën en muren hebben het omgekeerde effect. Zo’n combinatie laat dus een vloeiender en luchtiger geheel toe.
Bij plaatsing bovenaan het raam (een zogenaamde ‘topper’) wordt een soortgelijke vergroting verkregen: je raam zal hoger lijken. Vervolgens kun je opnieuw combineren met gordijnen om ook de horizontale lijn van je raam te accentueren.

4. Beter breed dan smal
Witte jaloezieën reflecteren meer licht dan (hout-)gekleurde exemplaren. Ook hebben ‘minder brede’ lamellen vaak een ruimtelijker effect dan ‘meer smalle’ lamellen. Die laatste combinatie heeft immers de neiging om het zicht te blokkeren of vervuilen wanneer ze ‘open’ worden geschoven. Dat geldt dubbel wanneer ze een donkere kleur hebben.

5. Mix it up
Van een design blooper is sprake wanneer je verschillende soorten hout gaat combineren op verschillende manieren, doorheen de ganse ruimte. Deze blunder ligt op gelijke hoogte met ‘passend’ slaapkamermeubilair. Breng dus altijd voldoende variatie.

Geen reacties // Reageer