Archief: februari 2009

Vloerisolatie (2)

Ik ben er uit! Het wordt gewoon Steenwol! En waarom? Ik heb bij Conrad een weerstation gekocht, het model hiernaast. Daarop kun je niet alleen de temperatuur zien, maar ook de luchtvochtigheid.

En dat is dan weer belangrijk voor de isolatie van de vloer. Want als de lucht te vochtig is, dan wordt het dauwpunt hoger. Dat betekent dat vocht neerslaat op je isolatiemateriaal, en dan gaat het rotten.

Internet is geweldig, want er is zelfs een pagina om dat mee te berekenen. En daarmee heb ik gezien dat het wel meevalt. De relatieve vochtigheid in de kruipruimte is maar 70% bij 6,2 graden Celcius.

Steenwol dus, waarschijnlijk in rollen. Dat is handiger met het verwerken. Maar hoe hou je die dekens omhoog tussen de balken? Ik heb een niet temperatuurgeleidend materiaal nodig, dat flexibel is. Dus geen ijzerdraad, maar een soort band van stof ofzo. Ik zal nog eens even fgaan zoeken op het net…

Een hele Jamon Serrano uit Spanje

Is het al hip? Ik heb begrepen dat er in Amsterdam al een Spanjaard is die ze importeert. Zo’n hele ham inclusief de poot komt in Spanje al gauw op 100 euro, en dan heb je nog niet de beste.

Pata Negra de Bellota, oftewel zwartpootvarkentjesham waarvan de voeding uit eikels heeft bestaan kan wel 400 euro per achterpoot kosten. Voorpoten zijn goedkoper, omdat daar relatief meer bot aanzit.

Ik heb zelf een Jamon Bodega, van een gewoon varken dus. Dat kwam misschien wel in de vrachtwagen uit Nederland, voordat het 12 maanden heeft gehangen in een drooghuis in de Sierra. Want als het daar niet gehangen heeft, dan mag het geen “Serrano” heten.

In elk geval: geweldig voor op feestjes, er valt niet tegenaan te snijden. En de tip: koop een zalmfileermes bij de groothandel. Bij de messenwinkel wilden ze me 130 euro laten betalen voor zo’n mes, bij de Makro kwam het al goed voor 15 euro!

Vloerisolatie

 Dit is het principe van vele kruipruimtes, ook van de mijne.  Een houten vloer boven een vrij vochtige ruimte, waarin het ook nog eens behoorlijk koud is. En nu? Helpt isoleren dan om wat warmere voerten te krijgen?

Allerlei sites proberen allerlei verschillende oplossingen te slijten. Isolatie bovenop de vloer, onder de vloer of op de bodem van de kruipruimte. Allemaal zeggen ze de beste oplossing te hebben, maar welke moet ik nou nemen?

Drocom, waar het plaatje vandaan komt, zweert bij korreltjes schuim op de bodem van de kruipruimte. Daardoor wordt de kruipruimte warmer en droger. Het dauwpunt van de lucht zal namelijk in de isolatie komen te liggen, waardoor al het vocht door de isolatie heen in de bodem wegzakt. Klinkt goed, moet ik zeggen, en je kunt het ook zelf aanbrengen.

Maar op andere plekken wordt weer gezegd dat de temperatuur in de kruipruimte helemaal niet zo sterk stijgt, vooral omdat je moet blijven ventileren. Dat brengt in de winter de temperatuur juist weer flinkj omlaag. En ja, bij mij zitten ook van die roosters in de muur, ook omdat ik zo het vocht uit de ruimte haal.

Isolatie aan de onderkant van de vloer dan maar? Je kunt het laten inspouiten met PUR, of isolatiemateriaal tegen de balken aanplakken. Dat schijnt dan piepschuim te moeten zijn, omdat steenwol of glaswol nat kan worden, en daardoor de balken aantast en de isolerende werking verliest. Sowieso een eng idee hoor, rottende balken. 

En dan kun je dus ook nog bovenop de vloer isoleren, Maar daar moet dan wel een flink dikke laag op, zo’n 8 centimeter. Anders krijg je een te lage R-waarde, oftewel de isolerende werking. Die moet toch wel tegen de drie aanhangen wil je er echt iets van merken.

Lastige keus dus, ik weet het nog niet. Bovenop valt af omdat ik de ruimte er niet voor heb, en dus blijven er twee mogelijkheden over. Oh, thermoskussens kunnen ook nog, die schijnen makkelijk aan te brengen te zijn. Maar ja, dat zijn weer dampdichte lagen, met alle vochtrisico’s vandien.  Iemand nog een goed idee?

Gemeentelijke woonlasten 2009 gemiddeld 603 Euro

Het COELO (Centrum voor Onderzoek van de Economie van Lagere Overheden) heeft onderzoek gedaan naar de woonlasten in de grootste 36 gemeenten van ons land. Daar woont 37% van alle inwoners van Nederland.

Uit het onderzoek blijkt dat in deze gemeenten in elk geval de stijging van de woonlasten beperkt blijft tot gemiddeld 3,3%. Ook de macronorm voor de OZB, 6,11% voor 2009, wordt niet overschreden. De stijging van de OZB-opbrengsten is 3,86%. Dat is nog altijd flink hoger dan de inflatie, 2,5% in 2008.

In Alkmaar komt het gemiddelde bedrag uit op 474 Euro per huishouden, in Utrecht op 704 Euro. Dat is toch echt een flinke hap uit het netto besteedbare inkomen. Want: deze belasting komt bovenop de inkomstenbelasting, net als BTW. Waardoor het uiteindelijk, bji bijvoorbeeld 50% belastingdruk, bijna 1500 Euro bruto-inkomen kan vergen om de gemiddelde gemeentelijke heffing te voldoen.

Het COELO heeft berekend dat dit nog maar 18% vormt van de totale bijkomende woonlasten. Energie en water vormen de hoofdmoot met 40%, waterschapslasten sluiten de rij met 8%. Het eigenwoningforfait is 15%, dan blijft er nog 19% over vor verzekeringen en dergelijke. Met een totaalbedrag van (in Utrecht) 3911 Euro per jaar. Dat is dus 325 euro per maand naast de hypotheeklasten.

Die gemiddelde hypotheeklasten zullen uitkomen op ca. 5% van 200.000 Euro = ca 550 Euro netto bij 35% belastingdruk. Samen is dat dan 875 Euro netto per maand, wat een netto maandinkomen vergt van 2187,50 Euro per maand. Geen wonder dat er zoveel tweeverdieners zijn!

Hypotheekrenteaftrek moet verdwijnen

Het is met verdriet in mijn schrift, maar ik ben er nu toch echt van overtuigd dat het moet gaan gebeuren. De hypotheekrenteaftrek heeft haar langste tijd gehad.

JPB heeft natuurlijk net gezegd dat dat “not on my watch” zou zijn, maar dat doet niets af aan het feit dat het toch gaat gebeuren; we moeten allemaal meer gaan betalen voor een eigen huis.

Sinds 1914 mogen we in Nederland al in de een of andere vorm de betaalde rente aftrekken van de belasting, en daarin zijn we redelijk uniek.  Alleen in de Verenigde Staten bestaat een vergelijkbaar systeem, maar daar zijn de bedragen veel lager. En waarom? Omdat de belasting ook veel lager is.

En daar zit ‘m natuurlijk ook de kneep. Onze belastintarieven zullen omlaag moeten als we de “hearts en minds” van de buitenlandse investeerders willen blijven bezetten. Investeren in een land met een te hoog belastingtarief is niet aantrekkelij, omdat de benodigde kenniswerkers dan te weinig overhouden.

En dat denk ik ook wel eens als ik naar de belastingdruk kijk op mijn eigen aangifte. De oplossing van onze regelmeesters? Meer kosten in regelingen, en minder in de inkomstenbelasting. De inkomstenbelasting wordt verlaagd (en daarmee ook de hypotheekrenteaftrek) en de regelingen scheppen weer een heel nieuwe werkelijkheid.

Het wordt dus tijd voor een woonlastentoeslag. Uiteraard uit te voeren door de belastingdienst, volgens hetzelfde principe van de huurtoeslag, zorgtoeslag, kindertoeslag. Daar is uiteindelijk natuurlijk iedereen bij gebaat.

Naar het buitenland toe kunnen we zeggen dat die abnormale hypotheekrenteaftrek is verdwenen, intern politiek is de doelstelling van de belastingvereenvoudiging gehaald. De mensen krijgen dezelfde bedragen op hun rekening. En er zijn weer wat extra ambtenaren aan een baan geholpen in Apeldoorn.

En daarna kan dan langzaam de kraan dichtgedraaid worden…

Stack, de nieuwe manier van laden stapelen

 

Raw-Edges, Shay Alkalay en fabrikant Established & Sons (klikken, de site is geweldig!)hebben de ladenkast opnieuw uitgevonden. Eigenlijk door eenvoudigweg terug naar de basis te gaan.

Normaal wordt een la altijd vastgehouden door twee rails, waarover de la glijdt. Hij is gevat in een frame, en wordt aan de achterkant tegengehouden door een achterwand. Shay Alkalay vroeg zich af waarom ladenkasten er altijd zo uit moesten zien en kwam er achter dat dat niet hoeft: Stack!

De laden van deze kast kunnen verschillende kanten op glijden, en zij elkaars geleiderails. Daardoor verandert de kast, al naar gelang de manier waarop de kast open en dicht staat, van vorm. Het is daardoor niet alleen een kast, maar ook een sculptuur, een ruimtelijk object dat steeds weer anders met de omgeving communiceert, terwijl het ook praktisch bruikbaar blijft.

Ik zou wel willen dat gebouwen ook zo met de omgeving konden communiceren, groter en kleiner wordend naarmate behoeftes veranderen, eeuwig zoekend naar een niet bestaand evenwicht. Verkrijgbaar in twee standaardformaten en kleurenschema’s.

Oh, en de kast is genomineerd voor de Brit Insurance Design Award, net als bijvoorbeeld de garderobe van Wieki Somers in het Boymans van Beuningen.(foto hieronder) Vorig jaar won de OLPC, de One Laptop Per Child.

Ben ik een strijkmachine-man?

Mijn shirt op een strijkmachine, of een strijkrobot, zoals de overbuurman hem noemt. De Bosch TBH 1500 Shirtmaster van meer dan duizend euro. Ik weet nog niet zo goed wat ik er van moet denken.

Het was heel gezellig, bij de buurman, dat wel. En ook heel bijzonder, om je shirt goed gestreken eraf te halen zonder dat je er op hebt staan strijken. Het enige dat je hoeft te doen is even het shirt op de pop te trekken, de panden rechttrekken en daarna doet de hete lucht het werk.

Er zit een motor onderin, die de pop opblaast, waardoor overal hete lucht door je overhemd heen geblazen wordt. Die droogt het door de luchtdruk opgespannen shirt. Omdat het het beste werkt als je shirt nat is kun je dus direct uit de wasmachine strijken.

De overbuurman gebruikt het ding voor alle shirts, bij voorkeur tijdens het vouwen van de rest van de was. Dan ben je mooi tegelijk klaar met allemaal, want het duurt wel zo’n 5 minuten per shirt voordat het strijkprogramma afgelopen is.

Wil ik er nu ook een? Daar twijfel ik toch wel aan. Het is duur (al schijnt de Siemens variant goedkoper te krijgen te zijn) en ik kan het met ons stoomstrijkijzer ook best snel. Dan zijn er nog de andere opties, zoals een stoomstrijkijzer met los reservoir of de strijkpers. En dan is er ook nog dit. Maar het is ook wel aantrekkelijk. ‘s Morgens opstaan, geen shirt hebben en dan na het boterham smeren je net gestreken shirt aantrekken lijkt me wel wat. Ach, heb ik weer wat om de komende jaren van te dromen…

Rabobank helpt vrienden van Gaza bij herinrichten tuin

Zo, die titel dekt de lading, maar misschien niet helemaal zoals je denkt. Gaza is namelijk een verzorgingstehuis in Harmelen, aan de Dorpsstraat aldaar. En de Rabobank maakt alvast excuses voor de onvermijdelijke verwarring met Gaza in Israel. Maar dat is dan ook het enige waarvoor excuses gemaakt worden, en terecht.

Dit is een perfect voorbeeld van een groep mensen die hun woonomgeving en die van anderen door particulier initiatief mooier en beter maken. Iedereen is uitgenodigd om te participeren. Ze proberen de bewoners van huize Gaza actief te laten participeren in de dorpsgemeenschap, door hen internetfaciliteiten te bieden, activiteiten te organiseren en bijvoorbeeld een terras aan te leggen. Hun laatste wapenfeit: een openbare tuin waar ooit de dierenweide was, achter het verzorgingstehuis.

En de bewoners, die vinden het prachtig. Mevrouw Den Hartog, die dit jaar 100 jaar oud werd, heeft zelfs aan al haar bezoek gevraagd om geen cadeautjes mee te nemen, maar een donatie te doen aan de belevenistuin. Haar bezoek heeft dus meebetaald aan het tuinhuis, of aan de plantenbakken op seniorenhoogte, de vlindertuin. Geweldig idee, een mooie manier om mensen bij elkaar te brengen.

En dan nu de welgemeende oproep, ik doneer zelf ook even 10 euro:

De stichting begroet u graag als vriend!

Mocht u als particulier of bedrijf een financiële bijdrage willen leveren, dan is deze van harte welkom op bankrekeningnummer 341412198  t.n.v. Stichting Vrienden van Gaza.

Oh, en klik nog eens op de foto, want dat is de virtuele vlindertuin van de RUG, bedoeld om mensen rustiger te maken

Valeriusstraat 1 G, 3122 AM Schiedam

Dit huis staat te koop. Dat is niet bijzonder, en ook de vraagprijs van 254.500 euro is dat niet. Wat wel bijzonder is, is de rel die het publiceren ervan oplevert. Emerce meldt dat zich inmiddels een juridische strijd heeft ontwikkeld rondom het vermelden van eerdere verkoopprijzen: Een advocaat zou de site Miljoenhuizen.nl hebben aangeschreven met:

“De informatie over de woning zijn persoonsgegevens van de heer Bakker. Deze wet bepaalt dat u alleen die persoonsgegevens mag verwerken die voor zover deze, gelet op de doeleinden waarvoor zij worden verzameld of vervolgens worden verwerkt, toereikend, ter zake dienend en niet bovenmatig zijn. De gegevens over de aankoopprijs zijn voor de verkoop van de woning niet ‘ter zake dienend’ en bovendien ‘bovenmatig’.”

Nou, dat zou niet zo mooi zijn. Ik vind het zeer “ter zake dienend” om dat soort gegevens te hebben. Sterker nog, in het kader van mijn WOZ-bezwaren maak ik altijd graag gebruik van dit soort gegevens, en is de gemeente zelfs gehouden mij die ( gedeeltelijk) te verstrekken.

Maar toch moet je altijd maar weer afwachten hoe dat afloopt bij de rechter. Diens wegen zijn immers vaak ondoorgrondelijk….

En over de Valeriusstraat? Lijkt me wel een mooi pand. Er kan zelfs nog een verdieping bovenop volgens mij, waardoor je extra slaapkamers of kantoor kwijt zu kunnen. Dan wordt het ook bruikbaar als praktijkwoning. Mooi neutraal afgewerkt, op de badkamer na. Eigenlijk gewoon een prima aanbod.