Archief: december 2008

Noodpakket? Waarvoor dan?

Als je een ambtenaar bent op het ministerie van binnenlandse zaken heb je het al in huis: “Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft daarom zelf een noodpakket laten samenstellen, verpakt in een soort roeiton. Daarin zitten bijvoorbeeld een SOS-vlag, opwindbare radio, zakmes en EHBO-doos. Kosten: 70 euro. Houdbaar voedsel en drinken moeten mensen nog zelf kopen. Alle ambtenaren van Binnenlandse Zaken krijgen binnenkort naast het jaarlijkse kerstpakket zo’n noodpakket.” (via communicatie online)

En wat zit er in? Via de site denkvooruit.nl:

 

 

-Radio op batterijen, afgestemd op de rampenzender, met extra batterijen.

-Zaklamp met extra batterijen.

-Eerstehulpdoos met eerstehulphandboekje.

-Lucifers in waterdichte verpakking.

-Waxinelichtjes.

-Warmhouddekens.

-Gereedschapsset.

Waarschuwingsfluitje.

De soorten rampen volgens het ministerie: Grote brand, Terroristische aanslag, Verkeersramp, Ziektegolf, Instortingsgevaar, Ordeverstoring, Extreem weer, Overstroming, Kernongeval, Gevaarlijke stoffen. Ik zie mij nog niet met mijn pakje waterdichte lucifers de ramp bestrijden…

Eens kijken welke ramp mij echt kan overkomen op www.risicokaart.nl

Lees verder

Behang is weer terug?

Van Moviq mag het weer, behang! En dan liefst zo druk mogelijk. (Of een eigen foto, zoals die hiernaast van Fotomuur.com)Gelukkig is er ook een nieuwe techniek beschikbaar, met smart paper, waardoor het aanbrengen (en verwijderen) veel gemakkelijker wordt:

” Oorspronkelijk behangpapier is veelal vervangen door smartpaper-behang. Bij dit behang bestaat de achterkant niet meer uit papier, maar uit een vlies dat vormvast en sterk is. Daarnaast neemt het geen vocht op, waardoor het niet krimpt of uitzet als het met natte lijm in contact komt.
Je hoeft bij dit type behang niet meer te kliederen met lijm op het behang, maar je smeert de lijm lekker op de muur, om het behang daar vervolgens op te plakken. Over het algemeen ligt de prijs wat hoger dan die van het traditionele behangpapier, maar het wint het aan gemak! ”

Mooi werk dus, dat behangen? Ik heb nog alles gestuukt, maar zit vandaag toevallig in een hotel aan te kijken tegen een fotobehangetje, en dat staat toch wel leuk.

Sanitair en Wellness op Bouw en Renovatiebeurs in Antwerpen

In het persbericht van Bouw & Reno, de beurs die van 10 tot 18 januari 2009 in de Antwerp Expo draait: "Bouwers en verbouwers spenderen reeds enige tijd extra aandacht aan de badkamer. Ooit was het een kleine witte ruimte om de tanden te poetsen en zich snel te wassen, de dag van vandaag is deze kamer heel wat meer dan louter functioneel. De sfeer die deze ruimte uitstraalt, de persoonlijkheid van deze plek, kortom de ganse "look & feel" van de badkamer komt op dezelfde hoogte te staan als de functionaliteit. De badkamer wordt hoe langer hoe meer ook een plek om tot rust te komen na een hectische dag. Je heerlijk onderdompelen in je privé wellnesswereld is niet langer voor de "happy few" maar nu beschikbaar voor het brede publiek.

Ben je te verleiden door een inloopdouche in strak design of verkies je eerder heerlijk spetteren in een retro ligbad? Of geniet je toch liever zalig in een stoomcabine? Ligbaden, designdouches, kranen, badkamermeubels, tegels, verwarming, whirlpools en stoomcabines …. voor deze kamer die je dagelijks intensief gebruikt is er voor elk budget, klein of groot, een waaier aan keuzes op bouw & reno! "

Voor 8 euro per persoon, onder de 16 gratis, ben je een dag onder de pannen bij 250 exposanten. Leuk voor een weekendbreak!

Lees verder

Logeren met de feestdagen

Wij verkeren in de ongelukkige omstandigheid dat we voor familiebezoek altijd twee uur moeten reizen. En omdat dat andersom ook geldt draait dat vaak uit op logeren.

Douchen en zo is het probleem niet, er is immers tijd genoeg om iedereen aan. de beurt te laten. Maar hoe zit het met de slaapplaats? Ik neem mezelf maar even als maatstaf: bijna twee meter lang en zo’n honderd kilo. Er is bijna geen bank waar ik op pas, en het is een zeldzaamheid als iemand echt een bed overheeft. Bovendien ligt daar dan meestal wel een van de kinderen in.

Afgelopen nacht mocht ik het proberen op een Aerobed de luxe, met een elektrische motor. En ja, ik had het geadverteerde “Mike, isn’t it amazing!”-gevoel toen het bed omhoog kwam. Het ziet er geweldig uit, in een paar minuten uit een plastic zak een geheel bed tevoorschijn zien komen.

Maar hoe het slaapt? Een beetje zoals een ongestabiliseerd waterbed. En, hoewel Aerobed garandeert dat het bed gedurende de nacht niet leegloopt, doet het dat toch een beetje. En dat is dan dus genoeg om tegen elkaar aan te rollen. Die oude bedden in Franse hotelletjes kwamen weer terug in mijn herinneringen, toen ik gezellig tegen mijn vrouw aanrolde en niet meer weg kon komen.

Sprinklers moeten verplicht worden

Klik maar eens op het plaatje als je wilt weten hoe effectief zo’n sprinkler kan zijn.

Hoe werkt dat nou, een sprinkler? Eigenlijk is het heel simpel, elke sprinklerkop is eigenlijk een kraan. En die kraan gaat wagenwijd open als een bepaalde temperatuur wordt bereikt, meestal 68 graden celcius. Dat gebeurt doordat er een ampul knapt (alleen bij die ene sprinklerkop dus) en het water dan kan gaan stromen.

Thuis installeren is simpeler dan een CV-installatie, en als ik mijn verbouwing over mocht doen dan zat er morgen nog een installatie in mijn huis. Dat slaapt toch een stuk prettiger dan de rookmelders die ik nu heb. En wat het kost? EEn paar dikke (28 mm) buizen en wat sproeikoppen (1 voor elke 25 m2) zijn genoeg, dus reken maar uit, voor ons huis zouden we met 750 euro extra wel klaar geweest zijn als ik het zelf had aangelegd.

Minister Van der Laan wil einde keukengeisers

Op de website van VROM staat het alvast: wettelijke maatregelen zijn in studie. VROM is bezig met een herziening van het bouwbesluit, waarin ook de balansventilatie aangepakt moet gaan worden. Problemen zoals in Vathorst moeten voorkomen worden door in elk geval in elke kamer van het huis een raam open te kunnen doen.

Nog meer eisen? Ik weet het niet. Ik weet wel dat het bouwbesluit in Nederland heeft gezorgd voor relatief goede bruikbare woningen. Iets wat soms in het buitenland wel anders is.

Aan de andere kant, er mag ook wel erg veel niet. Eenrtrap zonder leuning, een balustrade met (overklimbare) horizontale afscheiding, het mag allemaal niet terwijl het op sommige plekken zo mooi zou kunnen zijn. Dat is dan de keerzijde van de nivellering die ons ook zoveel gebracht heeft.

Prijsafspraken zijn prima!

Makelaars spreken elkaar wel eens. Op een borrel van de bouwers, op een nieuwbouwbeurs of gewoon zomaar in de kroeg. En dan hebben ze het over de huizenprijzen. Logisch toch, want dat is hun werk. Er vallen kreten als: “Als ik nu de prijzen verlaag, verkopen we echt geen woning extra” en “Dus ben ik met mijn collega’s hier overeengekomen dat we de waarde van de woningen op peil houden. En dat kan niet als we massaal vraagprijzen verlagen

En dat is natuurlijk heel normaal. Want Makelaars hebben nu eenmaal belang bij hoge prijzen, want ze verdienen een percentage per verkochte woning. Bij gelijkblijvende aantallen verkochte woningen hebben de makelaars dus aardig geprofiteerd van de stijgende prijzen. In totaal zijn ze vanaf 2000 60% (!) meer gaan verdienen. Dat geef je niet zomaar weg, want de kekke mini moet wel blijven rijden natuurlijk.

De vraag is nu of we er met zijn allen slechter van worden. Ik denk eigenlijk van niet. Je kunt wel zeggen dat de prijzen omlaag moeten, maar dat is in economische termen kapitaalvernietiging. En dat is slecht. Dan kunnen we met zijn alleen minder lenen om de Chinezen te betalen, want we hebben dan minder onderpand.

Maar de betaalbaarheid van de huizen dan? Nou, daar is een simpele oplossing voor: loonsverhoging. Dat jaagt de economie ook gelijk weer een beetje aan, vooral als het de lonen van starters op de woningmarkt beteft. En waar dat vandaan moet komen? Nou, uit geloof in onszelf, want dat is de basis voor alle economische groei (en de huizenprijzen).

Nieuwe Sloot – Not in my backyard

Het AD van het “Groene Hart” kopt vandaag: Bouwplan Nieuwe Sloot “Schokkend“. Waar gaat het om? Een nieuwbouwplan in Alphen aan de Rijn. Eigenlijk om de gewone standaard bezwaren van omwonenden. Te hoog, te veel verkeer, te weinig ruimte over. Tekort aan parkeerplaatsen.

Eigenlijk het standaardverhaal dus. Er is wel een alternatief, de bejaarden moeten naar het oostelijk deel van Nieuwe Sloot, bij het politiebureau en de tennisvereniging. Eens even kijken:

Nou, het lijkt wel alsof de bezwaarmakers hier een punt hebben. Veel parkachtige ruimte op rechts, war ouderen in het groen kunenn wonen, en beperkte open ruimte op links, de enige toegang naar het water toe (waarbij de oever helaas al is volgebouwd).

Even zoeken naar wat meer info.

Het loopt al vanaf minstens 2004, hier de website van Ons Nieuwe Sloot, met mooie foto’s.

Hier een Weblog van een lokaal SP-raadslid, waaruit blijkt dat de woningbouwvereniging Wonencentraal er gaat bouwen. Wat bouwen? Hier is de site met de plannen, waaruit blijkt dat de directie van de woningbouwevereniging graag in het groen wil zetelen.

Ik ben om. Het is geen kwestie van Not in my backyard, het is gewoon een gevalletje nepotisme van de zittende bestuurslaag. Elkaar de bal toeschuiven, de begroting rondmaken via het grondbedrijf, de krenten uit de pap, de kroonjuwelen verkopen en dan vervolgens mooi weer spelen tegen de gemeenteraadsleden die, zoals overal in Nederland, te belabberd zijn om er iets aan te doen omdat ze zelf ook graag wethouder of burgemeester willen worden.

Huizenprijzen (nog) niet gezakt tov 2007

Het CBS heeft de prijzen van woningen weer bekendgemaakt, en het valt me weer mee. De prijs van een eengezinswoning is -gemiddeld- 0,9% hoger dan in november 2007.

Dat is natuurlijk van geen kanten meer de stijging zoals die de afgelopen jaren gebruikelijk was, en ten opzichte van de inflatie eigenlijk een daling. Maar het valt me toch mee, de prijzen lijken niet zo erg gezakt als men het wil doen geloven (NU: in prijs verlaagd!, 50.000 euro korting op een nieuwbouwwoning!)

Even recapituleren: De prijzen van woningen zijn met 60% gestegen sinds 2000, de bouwkosten voor een nieuwe woning (ik neem maar even aan dat ik dat per kuub mag rekenen, zijn met 35% gestegen. Die 25% zou er dus af kunnen, of is gelegen in andere factoren die schaarste veroorzaken. Wat dat zou kunnen zijn? Ik ga er nog eens over nadenken.

Schoolplaat aan de muur

Ken je ze nog van vroeger, de schoolplaten? Ik heb uuuuren zitten dromen terwijl mijn ogen gericht waren op een aalscholver en een praam die veen vervoerde.  Dromen over nieuwe dingen en verre landen.

En natuurlijk heb ik ook voor de klas gestaan met een aanwijsstok in mijn handen. En werd dan overhoord door Meneer van Bunnik. Waar ligt Zaltbommel? Dart wees ik dan aan op een landkaart zonder naam, zoals die hiernaast. Dat waren de minder mooie momenten.

Maar de grafische kwaliteit van de kaarten is blijven hangen. En heeft er zelfs voor gezorgd dat ik inmiddels onze hal (die van een oud schoolgebouw is) vol ben gaan hangen met schoolwandkaarten zoals deze. Deze van Frankrijk heb ik trouwens nog niet, maar wel een van de Benelux, Spanje, Limburg en Zuid-Oostazie. Kan ik weer lekker verderdromen…

Starten onder de 100.000 EUR in Rotterdam

Dat kan, en je houdt zelfs nog tienduizend euro over.

Een ligbad, dichte keuken, twee verdiepingen en 4 kamers, op een steenworp van Ahoy. Vrij uitzicht voor, houten vloeren en stenen muren dus gemakkelijk te verbouwen.

Ok, het zit op Zuid, het balkon is op het noorden en er zit een voetbalbar schuin onder, maar voor die prijs?

Starterswoning met hypotheeklast van 250 euro in de maand? Daar komen dan natuurlijk de andere dingen nog wel bij, zoals bijdrage Vve, verzekeringen, lokale lasten en energie, maar dat lijkt me voor een startend traditioneel gezin met een normaal loon prima te doen.

Een tafelframe laten maken

Tafels op Maat! Dat leek me nou wel wat. We hebben de stoel hiernaast gekocht, de Mirabel van Anker. Geweldige stoelen voor de eetkamer/keuken, maar onze oude tafel paste er niet bij.

Het moet dus een nieuwe worden, de centimeter kwam eraan te pas om de maat op te nemen. 71 cm vrije ruimte moet het worden onder de tafel, en minimaal 2 meter tussen de poten.  2 meter 20 dus, na het nog eens opmeten van de keuken, Met de stoelen onder de tafel kan het net.

En hoe breed? De trend is steeds breder, dus dat doen we niet. Het is ” gewoon”  90 centimeter geworden. Niet genoeg voor een majestueus centre-piece, maar ruim genoeg voor de pannen. Met die grotere maten (zelfs tot 1.50 meter heb ik ze gezien) wordt het wel erg hard schreeuwen naar de overkant.

Ok, nu hadden we de maat. Maar waarvan dan? Omdat we een houten, groen geschilderde keuken hebben, en een RVS koelkast en vaatwasser, en een jatoba houten vloer, wordt het geen standaard keukentafel. Dat wordt dus een duur grapje, we rekenen alvast op 2500 euro. Maar daar mag je dan ook best wat eisen aan stellen, toch?

Lees verder

Regeltjesland

Ja, de OZB komt er weer aan. Nu met rare dingen erin, want de markt daalt, dus je kunt aangeslagen worden voor een hogere waarde dan de koop- of verkoopprijs. Maar er zijn nog wel raardere dingen hoor.

Een boer krijgt een aanslag voor de zendmast die hij op zijn land heeft staan op basis van een huurcontract met een aanbieder voor mobiele telefonie. Raar? Nee hoor, de redenering is alsvolgt:

Kadastraal is niets vastgelegd (geen recht van opstal o.i.d.). Wie moet voor de WOZ en daarmee de OZB worden aangemerkt als eigenaar van de zendmast? Volgens mij dient de boer als zondanig te worden aangemerkt, aangezien hij als eigenaar van de grond door natrekking tevens eigenaar wordt van de opstallen.

Daar zakt toch je broek van af? Die ambtenaar moet toch weten dat dit nooit de bedoeling is geweest? Die boer wilde wat bijverdienen en heeft daarom wat grond verhuurd. Nu moet hij per se naar de notaris om dat wat iedereen al weet vast te laten leggen zodat de gemeente ophoudt met zeuren…

Snel nog even een blusdeken aanschaffen!

Een wat? Een blusdeken. Wat is dat dan? Nou, gewoon, een deken voor in de keuken. Daar kun je een vlam in de pan mee doven. Handig? Kijk maar mee!

Mooi toch, als je er geen water op hebt gegooid? Oh ja, die deken koop je hier of hier

Turbulentie op de makelaarsmarkt

Meeus stopt met de verkoop van huizen. Ooit begonnen als een extra activiteit, waarmee kruisbestuiving zou gaan plaatsvinden naar de andere producten, is het nu een verlieslatende activiteit geworden. Het management heeft zich teruggetrokken in het financiele bastion, en kijkt naar grotere deals in de bedrijfsmakelaardij en -financiering.

Wie springt in het gat? Meeus hoopt dat het eigen personeel de losse onderdelen over wil nemen, maar geeft eigenlijk zelf al aan daar niet veel geloof in te hebben: “Je kunt niet uitsluiten dat er vestigingen zijn waar de omzet te laag is om het huidige aantal medewerkers te handhaven”, zegt Peter Weem tegen het FD. Meeus zal een aantal kantoren dus gewoonweg gaan sluiten.

En het is droef op de markt, de NVM heeft al aangegeven dat de verkopen teruggevallen zijn, vooral van nieuwbouwwoningen. Er dreigt een behoorlijke dip in de productie, het aantal afgegeven bouwvergunningen loopt snel terug. Dat zijn dan dus de projectmakelaars die de klappen gaan krijgen, en er zullen er wel wat omvallen.

Zijn er ook winnaars? Ja, dat denk ik wel. De lokale makelaar die niet zozeer afhankelijk is van de nieuwbouw, maar met relatief weinig overhead individuele klanten goed bedient, die gaat de komende tijd goed boeren. En de verbouwbranche zal ook nog wel wat extra Po0len kunnen gebruiken. Uiteindelijk zullen trouwen, doodgaan en scheiden toch blijven zorgen voor vraag en beweging op de markt. Met een terugvallend aanbod en oplopende (achtergestelde) vraag zullen de verkoopsnelheden van bestaande bouw komend jaar weer gaan toenemen.