Archief: november 2008

Energie besparen met deurbel op zonnecellen

Ad van Wijk van Econcern heeft op het Nationaal Energie Forum in Amsterdam aangegeven dat in Nederland alleen al twee kolencentrales nodig zijn om alle deurbellen actief te houden. Die staan immers de hele dag op stand-by, terwijl er maar zelden iemand aanbelt. Hij ziet veel in een oplossing die gebruik maakt van zonnecellen die precies de benodigde energie produceren.

Ik ben maar eens op zoek gegaan naar de zaken die al voorhanden zijn. Als eerste kwam ik een knutselproduct tegen, dat gebruik maakt van een losse accu en een zonnepaneeltje van de Action. Prima ding, maar of ik nou blij zou worden van een zonnepaneel dat uit de gevel steekt? Bij mij mag het niet eens, want ik val onder de terreur die beschermd stadsgezicht heet. Dat betekent dat je nog geen lampje op je gevel kunt schroeven zonder dat er formeel een bouwvergunning nodig is.

Dan is er nog de draadloze intercom van Avidsen, wat op zich een geweldige oplossing is, vooral omdat je geen draadjes meer hoeft te trekken en geen batterijen nodig hebt in de knop op de deur. Maar de binnenunit moet nog steeds met 220V gevoed worden, uit het stopcontact dus, en de hele dag.

Verder zoeken dus, ik vond de Windchime, een soort windorgel, maar dan op zonlicht. Interessant concept, hoe harder de zon gaat schijnen hoe harder de muziek? De uitwerking van de voorbeelden laat nogal wat te wensen over, maar het idee is leuk. Misschien kent iemand ene kunstproject waar het gelukt is om het concept wat verder uit te werken?

Ik vond de : Techko SO93 Outdoor Magnetic Sensor Door Entry Alarm/Chime, Solar Powered, maar dat is meer een bel zoals je die in een winkel nodig hebt om te weten dat er een klant binnenkomt. Ik laat mijn voordeur niet de hele dag openstaan tenslotte. (Wel een mooi ding als je een zwembad hebt om te waarschuwen als de kinderen ergens komen waar ze dat niet mogen)

Een echte solar active doorbell (zie afbeelding) dan, te verkrijgen in Groot Brittannie voor ongeveer 40 euro, dat lijkt er al meer op. Maar helaas, de binnenunit maakt dan weer gebruik van batterijen.  Het is me dus niet gelukt om er een te vinden die helemaal op zonnecellen werkt. Maar goed, de twee AA-batterijen in de solar charger, en dan lijkt het er toch al behoorlijk op!

Maatregelen om je huis sneller te verkopen

De Alliantie, woningbouwvereniging te Amsterdam, heeft een originele kortingsvariant gevonden: korting op de overdrachtsbelasting. Het komt er eigenlijk op neer dat De Alliantie de prijs tijdelijk verlaagt, met 3%. Dat komt neer op bijna 12.000 euro voor hun duurste woning, een appartement van 121 m2 in Oud Zuid. Leuk, maar niet meer dan een gezond onderhandelingsresultaat.

Er is meer! Je kunt een makalaar nemen met een nocurenopay-constructie, zoals Makelaar Friesland, die belooft dat het niets kost als het niets oplevert.  Ook Ideaalmakelaardij uit Schiedam schermt daarmee. Maar goed, geen kosten betekent dan ook niet verkocht. Wat dus te doen om de koper over te halen?

Er is een tijd geweest dat Rabobank Venlo de oude woning gewoon opkocht als die na 11 maanden nog niet verkocht was, inmiddels is de actie uitsluitend nog in de google-cache te vinden, ik weet niet hoe lang geleden deze gestopt is…

Je kunt de koper aanbieden om de hypotheeklasten van de oude woning over te nemen totdat deze verkocht is, dat zou hem of haar over de streep kunnen helpen. In elk geval heeft de koper dan de zekerheid gekregen dat er geen dubbele lasten zijn. Dat zou net het laatste duwtje kunnen zijn, terwijl de kosten mee kunnen vallen. Is het huis immers binnen 3 maanden verkocht, dan betaal je waarschijnlijk maar een paar duizend euro. Veel minder dan een korting zou moeten bedragen om hetzelfde effect te bereiken.

Tenslotte kun je nog naar sites als www.verkoopzekerheid.nl, maar dan weet je zeker dat het je dik geld gaat kosten. Waar je dan natuurlijk wel weer zekerheid voor terug krijgt…

Huurstijging maximaal 2,75% in 2009

Dat heeft het kabinet bekend gemaakt in de wekelijkse ministerraadspersberichten. Dat is nog eens wat anders dan winkeliers voor de kiezen kregen, zij betalen sinds 2005 vooral in het centrum van Amsterdam honderden procenten meer huur. Maar goed, Eberhard van der Laan heeft gevraagd om een stijging met niet meer dan het percentage van de inflatie, en dat heeft hij gekregen.

Gek eigenlijk, een paar dagen nadat het wetenschappelijk bureau van het CDA een rapport heeft uitgebracht waarin het pleit voor het loslaten van de teugels op de huurmarkt. En waarom? Omdat de huurprijzen soms schandalig laag zijn in de gesubsidieerde sector. Dat moet toch een keer rechtgetrokken worden, zodat iedereen een ongeveer gelijk gedeelte van het inkomen betaalt en ook de prijs per m2 niet teveel verschilt. Eens kijken of ik het filmpje van de persconferentie van JP kan invoegen:

Aso? Gratis inrichting voor je huurwoning

Als je het in Delft goed verprutst hebt, dan krijg je van de gemeente gewoon een nieuwe inrichting. Krijg je gelijk ook een gezinscoach bij, da’s dan wel weer jammer. Kennelijk zitten gemeenten echt met de handen in het haar als inwoners asociaal zijn.

In Kampen hadden we een tijd geleden al de aso-container, waar mensen na een huisuitzetting naartoe werden verbannen.  In Hellum mag een inwoner van de burgemeester voorlopig geen bezoek meer hebben omdat die te veel rotzooi trappen.

Lees verder

FD citeert Heemskerk onjuist: huizenprijzen dalen niet

In het FD van vandaag staat de uitspraak: Huizenprijzen dalen 20%!, die driftig wordt overgenomen door allerlei media. De cijfers op de markt geven het echter niet aan, en op een paar koopjesjagers na heeft niemand er belang bij.

Door woordvoerder Salet van de bank wordt de uitspraak ten stelligste ontkend in een reactie op de FD-site:

GEEN PRIJSDALING HUIZENMARKT R. Salet, 26 november 2008

 In tegenstelling tot wat het FD op deze website en vermoedelijk morgenochtend in de krant vermeld verwacht bestuursvoorzitter Bert Heemskerk van Rabobank geen prijsdalingen van de huizenmarkt. Het laatste kwartaalbericht woningmarkt van Rabobank van 11 november jongstleden houdt zelfs nog rekening met een lichte prijsverhoging. Lees verder

Ook Het Blok heeft last van de kredietcrisis

Het Blok is afgelopen! En ze hebben behoorlijke last van de crisis. Geen van de stellen heeft met 11 weken hard werken veel waarde weten toe te voegen aan de appartementen. Maar 1 stel heeft er meer voor weten te vangen dan het gekost had, 300 euro wel te verstaan.

Gelukkig konden ze wel met de hoofdprijs naar huis, 50.000 euro. Volgend jaar weer? Ik doe in elk geval niet mee…

Een muurtje stucen

Dit is Ron the Builder, die uitlegt hoe je 25 GBP (40 euro) per vierkante meter kunt verdienen met het pleisteren van een muurtje. Het ziet er simpel uit, maar dat is het niet. Je hebt heel wat muurtjes nodig voordat er een mooi resultaat staat. Maar in essentie is het makkelijk.

Ik heb het zelf ook wel gedaan, maar alleen met iemand die meer ervaring had dan ik. De muren zijn eigenlijk prima te doen, vooral geen haast hebben. Het plafond is lastiger, dat gaat zwaar worden. Lastig ook dat je een heel vlak altijd in één keer moet doen, anders blijf je de aansluiting zien.

Weet iemand trouwens wat het spul is waarmee Ron hier aan het pleisteren is? Het lijkt me iets met meer cement dan bij ons gebruikelijk is.

Huisjesmelker van het jaar dankzij de overheid

Rood heeft, samen met de LsvB, Rotsvast uitgeroepen tot huisjesmelker van het jaar. Al jarenlang bemiddelt Rotsvast, ooit begonnen met een klein kantoortje in Utrecht, in kamers, onzelfstandige woonruimten en appartamenten in de particuliere sector. Een schimmige business, aan de randen van het huisvestingsbeleid.

Een lucratieve business ook. De kosten van de bemiddeling via Rotsvast beginnen met 40 euro inschrijfgeld (80 als je via meer dan 1 kantoor wilt) per jaar. Daarvoor krijg je uitsluitend advies. Als dat advies leidt tot de huur van een woonruimte, dan krijg je de volgende kosten volgens de bemiddelingsvoorwaarden:

1)Voor zelfstandige woonruimte, dat wil zeggen men heeft beschikking over een eigen keuken, douche en toilet, 1 maand huur (het maandelijks te betalen bedrag aan deverhuurder) excl. 19% BTW.
2) Voor onzelfstandige woonruimte, dat wil zeggen men moet keuken, douche en toilet delen met andere bewoners van het pand, 1 maand huur (het maandelijks te betalen bedrag aan de verhuurder) excl. 19% BTW.
3) Voor een kamer met eigen keuken 1 maand huur (het maandelijks te betalen bedrag aan de verhuurder) excl. 19% BTW

Dat is veel, maar nog geen oplichting. De 600 euro die Rood noemt bekeken: Bij een huur van 600 euro is dat dus 1 maand huur. Dan komen de kosten bij de verhuurder. Die vraagt 2 maanden borg, 1200 euro, plus de eerste maand huur, 600 euro. En ja, dan ben je dus 2400 euro kwijt in die maand. Maar dat hoort nu eenmaal bij het sluiten van zo’n overeenkomst.

Lees verder

CDA wil bouwen om de randstad heen

Het CDA heeft een rapport uitgebracht, met een analyse van de woningmarkt. Pittige uitspraken over bijvoorbeeld het afschaffen van de overdrachtsbelasting, het van de vrije markt afhalen van de woningbouwcorporaties en nog wat meer van dat moois. Maar dat zijn de algemene soundbytes, niet de kern van de Christendemocratische visie.

Ik heb wat tussen de oogharen doorgekeken naar het rapport van 179 pagina’s. Het eerste wat me opviel was het copyright. Als politieke partij wil je toch dat je gedachtengoed vermenigvuldigd wordt? Maar goed, ik zal voorzichtig zijn met citeren: De doelstelling uit de Nota Ruimte om 40% van de nieuwbouw in bestaand
bebouwd gebied te realiseren verdient sterke relativering. Kwaliteit moet gaan boven aantallen. De burgers vragen om ruimtelijke kwaliteit.

 Daar lees ik toch iets van een pleidooi voor huisjes met tuintjes en parkeerplaatsjes. Geen appartementen meer, ook Medioren (tussen 55-75 jaar) mogen van het CDA in een grondgebonden woning wonen. Waar? Er wordt gedacht aan het ontlasten van de randstad door verbindingen te leggen met de gebieden erbuiten.

Lees verder

Een gevalletje WOZ: gemeente twee keer teruggefloten

In het AD vandaag, in de lokale editie:

Een ‘poging tot oplichting’ en ‘pure willekeur’ noemt hij de woz-waardebepaling.

Van Meeteren: ,,Er moeten veel meer mensen zijn die op deze manier de boot ingaan, omdat ze niet de weg tot aan het Gerechtshof willen of durven af te leggen. Of omdat ze denken dat wat van de gemeente komt, wel zal kloppen. Ik ben nu eenmaal zo dat ik er tegenin ga.”

,,De waarde wordt vanachter het bureau bepaald, aan de hand van vergelijkbare objecten,’’ stelt Van Meeteren. ,,Aan de verschillen tussen die objecten wordt met het grootste gemak voorbijgegaan.’’

Hij heeft al twee keer een rechtzaak tegen de gemeente Graafstroom gevoerd en gewonnen. En het waren niet de enige keren dat ze overhoop lagen. Best jammer, dat ons geld zo verspild wordt…

Verkochte woningen: stijging van 7,77% tov september 2008

Het Kadaster meldt vandaag in haar vastgoedbericht: Het aantal verkochte woningen dat bij het Kadaster is geregistreerd, is in oktober 2008 met 7,77% gestegen ten opzichte van voorgaande maand. In oktober zijn bij het Kadaster 16.568 verkochte woningen geregistreerd. In september 2008 waren dit er 15.374. In vergelijking tot oktober 2007 is het aantal geregistreerde verkopen gedaald met 1,57%: er werden toen 16.833 verkochte woningen geregistreerd.

Pech dus voor de jongens en sijsjes van GeenStijl, de echte crisis moet nog komen!

Kan Bos de concurrentie op hypotheekmarkt aangaan?

Wouter Bos is namens ons allen eigenaar van twee grote banken: ABN AMRO en Fortis. Beide banken bieden hypotheken aan, en verdienen daar op dit moment flink aan, zeker daar waar het variabele hypotheken betreft. De ruimte tussen Euribor, Vrijdag nog 3,196% op weekbasis, en de rente die de banken aan de klant rekenen is de afgelopen tijd gegroeid, van 1% naar meer dan 2%.

En dat schijnbaar zonder reden. Nou ja, zonder reden: als ik bankier was zou ik maar wat graag de rentabiliteit opschroeven om eventueel zware tijden ongeschonden door te komen. En ik denk dat minister Bos als aandeelhouder daar ook wel begrip voor op kan brengen. Maar als minister van financien wil hij graag dat de economie weer lekker gaat draaien. En daar hoort goedkoop geleend geld bij.

Het effect van een lagere rente zou positief zijn voor de huizenmarkt. Mensen kunnen meer lenen, wat vooral voor starters de bereikbaarheid van de markt vergroot. Wel tegen een behoorlijk risico, want als de Euribortarieven gaan stijgen is dat zo weer verdwenen. Deze mensen hebben trouwens al een keus: De Postbank zit al op het maandelijks gemiddeld Euribor + 1% tarief, hoewel ze er geen grote reclamecampagnes voor gestart zijn. Ook zij hebben liever dat de klant iets meer betaalt waarschijnlijk.

Lees verder

Verkoop je je huis sneller met Feng Shui?

Zeker in deze onzekere tijden is het zaak om de woning snel te verkopen! Hoe doe je dat dan? Makelaar aangezocht, woning in de verkoop gezet, en dan? Afwachten dus. Komen er kopers? Vinden ze het mooi? Willen ze bieden? Hoeveel doen we er af?

Als je niet stil wilt blijven zitten is er een manier om het verkoopproces een slinger te geven:

Haal Kogelman in huis!

Kogelman doet aan Feng Shui voor je huis, en kan -De oplossing-: een TAOistische land + space clearing - land en huis zuivering/reiniging voor je uitvoeren, je mag hem vrijblijvend bellen. Ik heb er geen ervaring mee, maar hij gelooft er zelf heilig in:

In een gesprek met de bewoners of gebruikers wordt vastgesteld welke onderdelen aangepakt dienen te worden.
De plattegrond van woning, terrein of bedrijf wordt bestudeerd, waarbij storingsvelden zoals bijvoorbeeld ondergrondse wateraders worden opgespoord.

Lees verder

WOZ: ligging is een waardebepalend element

In een uitspraak van 2 september heeft de Rechtbank Arnhem bepaald dat ligging een waardedrukkend effect kan hebben en dat een gemeente verplicht is om een zodanige omstandigheid op te nemen in een deugdelijk taxatierapport. Door toepassing van de Fierensmarge lukt het de klager uiteindelijk niet om zijn gelijk te krijgen, maar dat ligt, gezien het arrest, ook een beetje aan hemzelf.

Als je aanvoert dat er achterstallig onderhoud aan je woning zit, dan moet je dat wel aannemelijk kunnen maken, met bijvoorbeeld foto’s en/of offertes. Als dan blijkt dat het echt waar is, dan is het ook waardedrukkend. De WOZ-waarde is immers de waarde in het economisch verkeer, en die wordt nu eenmaal ook bepaald door de onderhoudstoestand.