Archief: oktober 2008

Buitenspelen in gevaar

Mijn dochter houdt van buitenspelen, zoals te zien op deze foto.

Ze hinkelt hier op een hinkelcarroussel, een regelrechte hit bij ons in de buurt.

Maar er valt nog wel wat aan te merken op de kwaliteit van de buitenruimte. Dit hinkelspel is gesitueerd aan de rand van een druk befietst en bebrommerd pad door het park.

Lees verder

Cadeautip: geurtje voor in huis

Home fragrance van Zara Home, een leuk idee voor Sint of Kerst?

Ik kwam het in het huurhuis in Spanje tegen op de schoorsteenmantel, en het ziet er erg leuk uit.

Oh ja, het ruikt inderdaad naar sinaasappels, maar er zijn ook andere geuren.

In elk geval een stuk meer Zen dan die ventilatoren met WC-geur voor in het stopcontact.

Lees verder

Het vijfje van de Architectuur

Op de site www.herdenkingsmunt.nl is nog meer te vinden over het nieuwe vijf euro muntstuk dat vandaag voor het eerst is geslagen.

Een wettig betaalmiddel met als thema de Nederlandse Architectuur. Ik ben benieuwd wanneer ik er een in de portemonnaie krijg, want de munt komt gewoon in circulatie.

Het ontwerp is gebaseerd op architectuurboeken, ene belangrijk product van onze architecten als ze niet bouwen. Deze zijn zo gerangschikt dat in de overgebleven ruimte Nederland overblijft. Vogels die daar rondvliegen stellen niet toevallig onze provinciehoofdsteden voor.

Lees verder

SP wil meer geld uitgeven aan woningcorporaties

Op zich niets nieuws, maar de onderliggende analyses van Paulus Jansen snijden wel hout.

Het gaat over de grootste huisjesmelkers van ons land, de woningbouwcorporaties. Lees verder even op wikipedia als je nog niet weet hoe het stelsel van Hollands paternalisme precies in elkaar zit. 

En dat past bij de SP. Die wil het dus met alle liefde in stand houden. Paulus Jansen in zijn interview op NU.NL: "Dit beleid kan het einde betekenen voor de sociale huursector." ALARM! Of valt het eigenlijk wel mee?

Lees verder

WOZ-waarde ongelijkheid op kosten van de gemeenschap

De gemeente Littenseradiel(Littenseradeel) legt de uitspraak van de rechter naast zich neer, en zal bezwaren die nog lopen " heroverwegen".

De gemeente heeft er namelijk, bij monde van de financieel verantwoordelijke ambtenaar Johan Dijkstra "spijt van".

Dat is nu de rechtszekerheid waarop de Nederlandse burger zit te wachten. Degene die er, door een bezwaarprocedure door te zetten, voor zorgde dat de UMTS-mast als waardebepalend element in de jurisprudentie werd opgenomen, Arie Hempel, zal het er dan ook zeker niet bij laten zitten als volgend jaar de mast niet meer meetelt.

Lees verder

Iedereen een vrijstaand huis!

Ik zit op dit moment in een Landal-huisje, zoiets als hiernaast. Dat valt dus reuze mee!

Een redelijke huiskamer, twee mooie badkamers, drie slaapkamers waarvan een op de begane grond. Daar zou je toch zo willen wonen, voor de 200.000 euro die zo'n vakantiehuis kost?

Daarbij worden natuurlijk wel wat concessies gedaan. De grond rondom het huis is niet van jezelf, die is gemeenschappelijk ingericht.

Lees verder

NVM Voorzitter Hukker ziet de huizenmarkt stilvallen

In het AD van vandaag een interview met Ger Hukker, voorzitter van makelaarsvereniging NVM. Enkele citaten:

"Wil je van het energielabel een succes maken, dan adviseren wij de minister van Wonen Ella Vogelaar gewoon helemaal opnieuw te beginnen"

"Een makelaar moet dus duidelijk maken aan wiens kant hij of zij staat, dan weet de consument waar hij aan toe is"

 

"Deze oudere mevrouw raad ik aan haar huis eerst te verkopen"

Lees verder

Renteverschillen in Europa

Ik werd getriggerd door een stuk in de Telgraaf van maandag: Hypotheekrente kunstmatig te hoog! Daarin vertelt Wilfried Mooij:

Daar waar wij in april nog hypotheken afsloten tegen een 10-jaars tarief van 4,7% bood onze scherpste aanbieder in juli dit jaar een rente van 5,5% voor 10 jaar vast. Op 16 oktober is de 10-jaars rente weer fors gedaald naar 4,3 %. Per saldo is de inkoop voor geldverstrekkers slechts met 0,4% gestegen. Met voorheen een marge van 0,7% verwachten wij momenteel een hypotheekrente van om en nabij de 5% aan te kunnen bieden, maar dat lukt ons echt niet. We komen nu nog steeds niet onder de 5,5% voor 10 jaar vast, een marge van maar liefst 1,2%",

In de collega hypotheekblog wordt daarover gezegd: Nog niet zo lang geleden kwamen verschillende adviseurs met het verhaal dat banken lopende aanvragen zelfs om onzinnige redenen afwijzen. Daaruit spreekt een onwil om hypotheken uit te zetten, waarschijnlijk met als achtergrond het kapitaaltekort dat de meeste financiële instellingen op dit moment hebben.

Maar zijn ze nu te hoog of niet?

Lees verder

25 minuten enkele reis, is dat veel?

De onderstaande afbeelding suggereert dat het allemaal wel meevalt. Het is een kaart van de wereld die met relatieve oppervlakte aangeeft wat de gemiddelde tijd is die iemand onderweg is van huis naar werk. Met een gemiddelde van zo'n 25 minuten doen we het in de Benelux eigenlijk nog niet eens zo gek.

Als je korter wilt reizen naar je werk, dan kun je in Malawi gaan wonen, waar het gemiddelde op 2 minuten (lopen?) ligt. In Thailand daarentegen ben je het haasje, want daar ligt het gemiddelde op 2 uur per dag.

Uiteraard allemaal met een slag om de arm, want cijfers vergelijken kan van alles opleveren. Dit zijn de laatste cijfers voor de reistijden in Nederland van het CBS, helaas uit 2002.

Lees verder

Huizenprijzen nu echt omlaag volgens CBS

Maar het valt wel mee met de daling. De grafiek hiernaast, overgenomen van CBS, geeft de stijging aan ten opzichte van het jaar ervoor.

Die stijging is nog altijd 2%. Het wordt dus pas echt spannend als de lijn onder de nul zakt, als woningen goedkoper worden dan een jaar ervoor.

Wat wel interessant is is het volume van de transacties.

Lees verder

Design Meubel, echt of namaak?

In een eerdere post ging het over de Wassily van Marcel Breuer, een Bauhaus klassieker die nog steeds gemaakt wordt door de firma Knoll. Buiten het feit dat £849.99 veel is voor een stoel (toch dik meer dan duizend euro), doet deze site met namaak er geen moeite voor om te verbloemen dat het geen échte Charles Eames is. Een Charles Eames die in de originele uitvoering van Vitra toch wel het vijfvoudige kost.

En ook de Wassily is er te koop, voor 225 pond. Maar hoe kun je nu zien dat het namaak is? Daar heeft nu de leverancier van de echte een oplossing voor.

Lees verder

Verborgen gebreken

Verzakkingen komen vaak voor, om verschillende redenen. Grondwateronderstand kan een reden zijn, inklinking een andere.

In Pasveer II, een nieuwbouwwijk in Leeuwarden, hadden ze er, net als elders in Friesland, behoorlijke last van.

Zij zijn naar de rechter gestapt, en hebben de gemeente aansprakelijk gesteld. De gemeente wist namelijk van de zakking, want al bij oplevering van de grond waren door een tweetal bewoners verzakkingen geconstateerd, en de gemeente had toen per bouwperceel 90 m3 zand aangeboden om het op te lossen.

Maar dat was niet genoeg.

Lees verder

Bouwprojecten en milieuregels

De luchtkwaliteit laat in sommige gebieden in ons land te wensen over. Te grote concentraties fijnstof en NOx bedreigen de gezondheid van mens en dier die daar verblijven.

Autoverkeer krijgt te maken met maatregelen, maar ook bouwplannen in die gebieden zijn aan Europese normen onderhevig, via een "losse koppeling". Het ministerie van VROM heeft regels opgesteld, waarop tot 4 november insprak mogelijk is.

Lees verder

Domotica

 

Tsja, je houdt van automatisering of je houdt er niet van. Ik wel in ieder geval. En dus heb ik een deurbel die is aangesloten op de telefooncentrale.

Maar er is meer wat je kunt doen om het leven in huis te veraangenamen.

Lees verder