Archief: mei 2007

Regeldrift obstakel voor waterwoning

Bij het realiseren van 75 drijvende woningen in de Amsterdamse wijk IJburg loopt de projectontwikkelaar tegen een muur van regels aan. In een artikel in  het tijdschrift Intermediair staat dat het project lang stil heeft gelegen door de voorschriften die de verschillende nutsbedrijven hebben voor kabels en leidingen. Ook de brandveiligheid geeft extra praktische problemen in de uitvoering. Wat moet dat worden met al die plannen voor wonen op het water? Komt dat ooit van de grond?

 

 

Lees verder

Geen award voor Nieuwe Stad

Jammer! De Award De Nieuwe Nederlandse Stad – Beste ontwerp – is zaterdag niet uitgereikt op de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam. De jury was unaniem van mening dat geen van de inzendingen werkelijk nieuwe inzichten opleverde of een concrete en verrassende oplossing voor de problematiek van de Randstad bood.

 

Lees verder

Architecten willen meer werk

Komende donderdag gaan de leden van de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en van de vaste commissie voor Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer in gesprek met de ministers van deze beleidsterreinen. De Bond van Nederlandsche Architecten (BNA) schreef als voorzetje onlangs al een brief aan de Tweede Kamer. Daarin schreef de beroepsorganisatie dat ‘de inrichting van Nederland om meer architectuurbeleid vraagt, met meer visie en ambitie dan het vorige kabinet toonde'.  Tussen de regels door lees ik daarin het eigenbelang: meer beleid leidt immers tot meer werk voor architecten. Of is dat al te simpel geredeneerd?

 

Lees verder

Huurder mag doen wat ie wil

Woningcorporatie Het Oosten in Amsterdam heeft een geniaal plan. In nieuwbouwwijk IJburg komt een pand  waarin huurders mogen doen wat ze willen: wonen of een bedrijfje beginnen. Het concept heet Solid en is geïnspireerd op grachtenpanden en pakhuizen, die door de jaren heen op verschillende manieren gebruikt werden. Lees verder

Aanrader: expositie over Le Corbusier

Een absolute aanrader:  de tentoonstelling over de fameuze architect Le Corbusier in het NAI te Rotterdam. Tot en met 2 september kan je een bezoek brengen aan deze unieke expositie. Alle disciplines van zijn werk zijn te zien. Behalve als architect is Le Corbusier bij het grote publiek bekend om zijn meubels, denk aan de fameuze Chaise Longue. Lees verder

Strijd om hoogste woontoren

Woontoren Montevideo in Rotterdam kan nog maar drie jaar prat gaan op de titel ‘hoogste woongebouw van Nederland'. Vandaag is de bouw begonnen van woontoren New Orleans, een klein stukje verder op de Wilhelminapier. Dit wordt een kolos van 158 m hoog, bijna 6 (!) meter hoger dan Montevideo. Hoe zou het zijn, wonen op zo'n grote hoogte? Hoogtevrees moet je zeker niet hebben. Ik heb wat zitten knippen en plakken om een ruw idee te geven van de twee wolkenkrabbers. Lees verder

In 2006 te weinig huizen gebouwd

Het is niet onverwacht, maar toch droevig om te melden: er zijn vorig jaar veel te weinig nieuwe woningen gebouwd. Minister Ella Vogelaar (PvdA) heeft dat in een brief aan de Tweede Kamer ruiterlijk toegegeven. Volgens het CBS zijn er in 2006 79.900 woningen opgeleverd. Dat zijn er 5300 minder dan begroot. In de stedelijke gebieden bleef de productie met 15 procent achter.

 

Lees verder

Eigen huis: ‘k.k.’ moet omlaag

De Vereniging Eigen Huis ziet in de hoogte van de ‘kosten koper' een belangrijke oorzaak van de uitblijvende doorstroming in de woningmarkt. ‘K.k.', zoals het in de wandeling heet, is 10 % van de aankoopsom van een bestaande woning. Door de belangrijkste component, overdrachtsbelasting (6%), te verlagen zouden volgens de vereniging veel mensen over de drempel van een noodzakelijke of gewenste verhuizing stappen. En nu maar hopen dat het kabinet ook tot dit inzicht komt. Nu de 100 oriëntatiedagen voorbij zijn, verdringen de lobbyisten zich om hun belang naar voren te schuiven.   Lees verder

Column: Bedroevend Buizengat

Hoewel geboren Vlaardinger, kom ik nog maar zelden in deze voormalige haringstad. Maar toen ik er pas toch even was, kon ik het niet nalaten poolshoogte te nemen bij het gebied rond de Oude Haven. Daar is een flinke stedenbouwkundige ontwikkeling aan de gang op een historische plaats, waar ooit het ene na het andere vissersschip werd gebouwd en het gonsde van bedrijvigheid.

De tranen sprongen mij in de ogen. Het Buizengat, een verbreding achterin de Oude Haven, waar vroeger de schepen konden keren, is versmald tot het formaat brede sloot. Er worden vierkante saaie woonblokken pal aan het water gebouwd. Op artist's impressions van de projectontwikkelaar leek het allemaal nog wel mee te vallen, maar de aanblik in de praktijk is vooralsnog bedroevend. Hopelijk moet ik mijn oordeel bijstellen als het hele project voltooid is.

 

Lees verder

Huizen moeilijker te betalen

De prijzen van huizen blijven maar stijgen. Dat is positief voor de mensen die willen verkopen. Maar als je wilt kopen is dat natuurlijk weer een nadeel. In een kwartaalbericht zegt de Rabobank dat het in combinatie met de oplopende rente ervoor zorgt dat mensen moeilijker een woning kunnen betalen. De bank verwacht dat een huis dit jaar gemiddeld 4,25 procent duurder wordt. Dat is een fors meer vergeleken met het vorige kwartaalbericht, toen de bank nog een prijsstijging van 3,5 procent voorspelde.

Lees verder

Geknabbel aan marktaandeel makelaar

De animo om bij de verkoop van een huis geen makelaar meer in te schakelen is groot. Ruim 1 op de 10 Nederlanders wil dat zelf doen via internet, en ruim 3  van de 10 twijfelen over het inschakelen van een makelaar, blijkt uit een onderzoek van USP Marketing Consultancy. Dit is natuurlijk een reactie op de absurde tarieven die makelaars hanteren, want waarom zou je duizenden euro's moeten krijgen voor een eenvoudige transactie? Het is de hoogste tijd dat de makelaar weer met de beide benen op de grond gaat staan. Misschien kan EU-commissaris Neelie Kroes deze beroepsgroep wakker schudden.

Lees verder

Gemeenten geven touwtjes uit handen

De positie van gemeenten bij het ontwikkelen van nieuwbouwlocaties is de afgelopen jaren verzwakt, concludeert het Ruimtelijk Planbureau op grond van een studie.  Gemeenten worden steeds afhankelijker van projectontwikkelaars en andere marktpartijen en dat is natuurlijk een slechte zaak voor de nog steeds sterk achterblijvende woningmarkt. Agrariërs verkochten vroeger voor een appel en een ei een stuk bouwgrond aan een gemeente, die er daarna flink aan kon verdienen. Die tijd is voorbij, stelt het planbureau.

Lees verder

Meerwerk in nieuwbouw veel te duur

Bij nieuwbouwprojecten wordt veel te veel geld gevraagd voor meerwerk. De Vereniging Eigen Huis (VEH) heeft een onderzoek gehouden en daaruit blijkt dat maar liefst 88 procent die mening is toegedaan. Daarnaast is er veel ergenis over de beperkte keuzemogelijkheden bij zaken als sanitair, tegels, en kleine uitbreidingen als extra stopcontacten. Mijn tip voor mensen die een nieuwbouwhuis gaan kopen: laat de keuken of badkamer casco opleveren.

Lees verder

Zonnezijde lichtend voorbeeld

Er wordt heel wat gefilosofeerd over energiebesparing in de woningbouw en het lijkt soms of er in de praktijk niet veel van terecht komt. Maar van allerlei kanten wordt er keihard aan gewerkt om duurzaam bouwen handen en voeten te geven. Het aantal huizen dat gebouwd wordt met het keurmerk Zonnewoning blijft gestadig groeien. Een nieuwe fase wordt ingeluid door het project Zonnezijde in Wilnis, waarvan de bouw onlangs is begonnen. Voor het eerst krijgt een appartementencomplex dit lofwaardige keurmerk.

Lees verder

Klimaathypotheek verdient navolging

De Rabobank timmert met commercials aan de weg om een zogeheten klimaathypotheek aan te bieden, maar is daarmee heus niet de enige. Ook Triodos, ASN en Fortis bieden deze bijzondere geldleningen aan voor duurzaam bouwen of verbouwen. En naar verluidt komen andere grote banken binnenkort met een soortgelijke hypotheek. Natuurlijk is er een commercieel doel mee gediend, want banken willen immers graag geld verdienen. Maar er zit toch ook een maatschappelijk verantwoorde kant aan. Een idee dus dat navolging verdiend.

Lees verder