Archief: februari 2007

Internetmakelaars in de wielen gereden door de NVM

De Nederlandse Vereniging van Makelaars heeft een nieuwe eis voor zijn leden: ze moeten een pand eerst zelf zien, voor ze het mogen verkopen. Maar juist het feit dat ze dat niet doen maakt een internetmakelaar als Makelaarsland zo aangenaam goedkoop. Voor 795 euro ben je klaar, terwijl dat de diensten van een ‘gewone' makelaar al gauw een paar duizend euro kosten. Makelaarsland verdenkt de NVM ervan dat ze zo van de internetmakelaars af willen komen en is BOOS! En TERECHT! Lees verder

Brand blussen in een Vinexwijk kan lastig zijn

Over brand en rookwolken gesproken: je zal maar in een Vinex-wijk wonen (en dat doen nogal wat mensen). Dan is er niet alleen te weinig groen en sfeer in je wijk, maar vaak ook te weinig bluswater. Lekker is dat. Het hele principe van Vinex-locaties stuit me al tegen de borst: snel goedkoop productie draaien voor zoveel mogelijk mensen. En dan weet je nog niet eens of je wel veilig woont. 

Lees verder

‘Elke rookwolk is een potentiële gifwolk’

Zo had ik vanmorgen gekopt als ik daar bij het AD iets over te zeggen had gehad. Een mooie quote van een Friese milieuarts over een serieus onderwerp. De constatering 'bij de brand zijn geen schadelijke stoffen vrijgekomen' zegt niet dat rookontwikkeling ongevaarlijk is. Lees verder

Twijfel over veiligheid van balkons in Osdorp

Het is weer zo ver. Onveilige balkons gesignaleerd! Althans, dat zou het geval kunnen zijn. De eigenaar van de flat neemt uiteraard geen enkel risico en heeft de boel aan alle kanten gestut.

Wat is dat toch met balkons? Moeilijk om te maken zeker. Toch hebben we kennelijk wel wat geleerd van het Maastrichtse balkondrama: niet wachten tot er doden val voor je in actie komt. Dat stelt me dan wel weer gerust.

Lees verder

Huizenprijzen stijgen

Eigenlijk is het geen nieuws – dat de huizenprijzen stijgen – maar ik voel me verplicht er regelmatig over te schrijven. Dus vanaf heden ga ik mijn berichten nummeren en voorzien van een herkenbaar plaatje. En ik ga ze verzamelen in een eigen mapje met de toepasselijke naam: huizenprijzen. Dus als je over een jaar een overzichtje van de ontwikkelingen wilt. Dan kan je dat daar vinden.

Maar goed, het nieuws dus… Begin 2007 zijn de prijzen opvallend hard gestegen. Surprise, surprise!

Lees verder

Achterstandswijken zijn niet beter af met meer hoger opgeleiden

Het leek zo'n mooie oplossing: mensen met meer een betere opleiding en meer inkomen zouden in achterstandswijken gaen wonen. En dan zou alles goed komen. Maar nou blijkt dat het helemaal niet gezegd is dat dat helpt.
Dat blijkt uit een onderzoek – gebaseerd op zo'n driehonderd gesprekken met inwoners van Utrechts Kanaleneiland – dat de Universiteit Utrecht deze week naar buiten bracht. Lees verder

Gapend gat in de grond, midden in Guatemala-stad

In Guatemala-stad is plotseling een enorm gat in de grond ontstaan, van wel 100 meter diep. Midden in een arme woonwijk. Het was er van het ene op het andere moment en slokte huizen, auto’s en waarschijnlijk ook een paar mensen op. Vermoedelijk is de oorzaak een combinatie van zware regenval en een lekkend riool.

Lees verder

Waarom makkelijk wonen als het ook moeilijk kan?

Alleen een Japanner kan zoiets bedenken, volgens mij. Het principe achter de negen Reversible Destiny Lofts in Tokyo (in Metro heel leuk verhaspeld tot Reversible Density Lofts) is raar, tegendraads en onlogisch – en daarom juist zo aantrekkelijk.

Je moet het de mensen niet te gemakkelijk maken, vindt de Japanse architect en kunstenaar Shusaku Arakawa. Ze hebben een veel rijker en enerverender bestaan als ze alert blijven en bewust door het leven gaan.

Lees verder

Gezocht: nieuwe vrienden voor het Groene Hart

Het Groene Hart lijdt. En dat is de schuld van de uitdijende en naar elkaar toe groeiende grote steden van de Randstad. Ik – Randstedeling van geboorte en uit overtuiging – voel mij betrokken, verantwoordelijk, schuldig… Ik word Vriend van het Groene Hart, net als de pas vertrokken en pas geïnstalleerde ministers van VROM Winsemius en Verburg.

Lees verder

Zonnepanelen laten los in januari-storm

Denk je goed bezig te zijn voor het milieu met je zonnepanelen op het dak. Heb je ineens een serieus probleem met de veiligheid. Dat kan, bleek onlangs in januari in een Apeldoornse wijk waar een paar honderd woningen zijn uitgerust met zulke panelen.   Lees verder

Je energierekening gaat omhoog. De reden? Hogere leveringskosten

Gebruik je een gemiddelde hoeveelheid energie, dan betaal je in januari 4,8% meer dan in december, volgens het CBS. Niet dat de energiekosten zelf omhoog zijn gegaan. Welnee, het gaat om de levering ervan.

De kosten voor de levering van elektriciteit gaan met 18,5%, voor de levering van gas betaal je gemiddeld 10,6 procent meer. Waarom die stijging zo enorm moet zijn, vertellen de nieuwsberichten die ik gezien heb niet. Maar het past wel in de trend. Sinds 2000 zijn de energielasten van een gemiddeld huishouden met maar liefst 75% toegenomen.

Voor het milieu, zeg en hoop ik dan maar even.

 

 

Lees verder